Hrvatska, Nekategorizirano

Oko 400 građana Zagreba solidariziralo se s općim ženskim štrajkom u Poljskoj

obrani-pravo-na-izbor-solidarnost-s-poljskom-Inicijativa Obrani pravo na izbor kazala nam je kako se sinoć u Varšavskoj ulici okupilo oko 400 osoba koje su poslale podršku milijunima Poljakinja koje su jučer sudjelovale u takozvanom crnom štrajku

U ponedjeljak navečer u Zagrebu je inicijativa Obrani pravo na izbor organizirala akciju izražavanja solidarnosti sa ženama u Poljskoj, koje su suočene s opasnošću potpune kriminalizacije pobačaja.

Naime, jučer je u više od 60 poljskih gradova organiziran opći štrajk žena. Žene nisu otišle na svoja radna mjesta i predavanja, nisu obavljale svoje svakodnevne aktivnosti. Odjevene u crno izišle su na ulice svojih gradova i poručile vladi, koja je desna i represivna, da će je srušiti ako ne odustanu od spornih izmjena zakona.
Lana Bobić, Obrani pravo na izbor, Solidarnost s Poljskom, Pobačaj, Abortus Oko 400 građana i građanki Zagreba solidariziralo se s općim ženskim štrajkom u Poljskoj

Prosvjedi podrške organizirali su se diljem Europe.

Štrajk je inspiriran Crnim ponedjeljkom kada su u listopadu 1975. žene na Islandu prosvjedovale protiv ekonomske nejednakosti te ih je tog dana 90 posto odbilo raditi, kuhati i brinuti se o djeci.

 

Naime, u Poljskoj je 1993. godine usvojen sadašnji zakon dopušta pobačaj samo u slučajevima silovanja ili incesta, ako trudnoća predstavlja rizik za zdravlje majke ili ako je fetus teško deformiran. Dakle, svakako jedan od najrestriktivnijih zakona vladajuća desničarska stranka Pravdo i pravda želi još postrožiti, odnosno pobačaj učiniti apsolutno nedostupnim.

Novi prijedlog dopušta pobačaj samo ako je život majke ugrožen te traži maksimalnu kaznu zatvora za one koji ih obavljaju od pet godina, kao i kažnjavanje žena, s time da suci imaju mogućnost odustati od kazni za njih.

Zemlja s 38 milijuna stanovnika ima manje od 2.000 legalnih abortusa godišnje, ali skupine za ženska prava procjenjuju da se čak 100.000 do 150.000 takvih zahvata obavi ilegalno ili u inozemstvu.

Međutim, ispitivanje javnog mišljenja pokazalo je da 74 posto građana i građanki Poljske želi da postojeći zakon ostane na snazi. (preuzeto sa rtl.hr , foto: Davor Visnjic/PIXSELL)