Nekategorizirano, Svijet

Nastavak borbe oko prava na pobačaj u Poljskoj

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Borba oko prava na pobačaj u Poljskoj nastavlja se snažnim angažmanom pristaša njegove potpune zabrane, a parlament u kojemu većinu čine katolici konzervativci mogao bi biti sklon njihovom prijedlogu.

Prijedlogom zakona predviđa se kazna zatvora u trajanju do pet godina za osobe koje se odluče za namjeran prekid trudnoće. Aktualni zakon koji je na snazi u Poljskoj pobačaj dopušta samo u tri slučaja: u slučaju malformacije ili neizlječive bolesti fetusa, ako je trudnoća opasna za zdravlje i život žene te u slučaju silovanja i incesta.

Udruga “Stop pobačaju” u svojim nastojanjima kani ići do kraja iako je aktualni zakon protiv pobačaja, rezultat teškog kompromisa postignutog 1993., Europska unija svrstala među najrestriktivnije u bloku.

Posljedica – više od 2000 ilegalnih pobačaja koji se svake godine obave u Poljskoj. Broj tajno obavljenih pobačaja ili onih koji se obave u inozemstvu nije poznat. Organizacije za obranu prava žena na prekid trudnoće na temelju podataka kojima raspolažu procjenjuju da je riječ o između 100.000 i 150.000 obavljenih abortusa, no aktivisti pokreta “za život” tvrde da je podatak prenapuhan. Podupire ih Katolička crkva, još uvijek vrlo utjecajna u Poljskoj, no ne u potpunosti – biskupi su se izjasnili protiv zatvorske kazne za žene koje namjerno prekinu trudnoću.

Pola milijuna potpisnika

Grupe koje se zalažu za zabranu pobačaja prikupile su više do pola milijuna potpisa, a još 100.000 ih je potrebno da bi prijedlog iznijeli zastupnicima.

Osuđujući praksu obavljanja pobačaja, predlažu donošenje zakona kojim će država i lokalne uprave morati podupirati i pomagati ženama i obiteljima koje podižu hendikepiranu djecu ili djecu rođenu kao plod silovanja ili incesta.

“Nadamo se da će se tekst uskoro usvojiti te da će na snagu stupiti do kraja godine”, rekla je za AFP Sylwia Zborowska iz Inicijative za život i obitelj, jedne od nevladinih organizacija koje su iznijele prijedlog.

Optimizam protivnika pobačaja temelji se na ranijim iskustvima. Aktualna vladajuća Stranka prava i pravde poduprla je sličan projekt prethodnog parlamenta, u kojemu su većinu imale stranke centra, a one su ga odbacile već u prvom čitanju.

Današnja Stranka prava i pravde podupire opću ideju, no čini se da oklijeva i službeno poduprijeti prijedlog zakona.