Nekategorizirano, Svijet

U Varšavi prosvjed najveći od pada komunizma

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Više od 240.000 osoba prosvjedovalo je u subotu u središtu Varšave za “zaštitu mjesta Poljske u Europi” kojem, drže oni, prijeti politika konzervativaca na vlasti.

Organiziran na poziv Odbora za obranu demokracije (KOD), građanske inicijative, taj prosvjed jedan je od najvećih od pada komunizma 1989. godine. Okupila se većina parlamentarnih oporbenih stranaka, među kojima Građanska platforma (PO, liberalna), Nowoczesna ( liberalna), Seljačka stranka PSL, vanparlamentarne stranke poput socijaldemokratske SLD i Zeleni pod sloganom “Mi jesmo i ostat ćemo u Europi”.

Okupljeni ispred sjedišta vlade, prosvjednici su nosili bijelocrvene državne zastave i europske zastave i proeuropske transparente. Prije početka mimohoda otpjevali su himnu i skandirali “Obranit ćemo demokraciju i ustav”.

“Ovdje smo jer se želimo boriti za slobodu u Poljskoj i za demokraciju”, izjavio je bivši predsjednik Bronislaw Komorowski.

Na drugom skupu, na kojemu se u organizaciji nacionalističkog pokreta okupilo oko 2500 osoba, prosvjedovalo se protiv članstva Poljske u EU i “diktata Bruxellesa”.

Dva mimohoda su koincidirala s tradicionalnom paradom Schuman, organiziranom prigodom dana Europe.