Aktivizam, Nekategorizirano

Inicijativa “Trnava-Donja Dubrava” najavljuje prosvjed radi zaštite parka i dječjeg igrališta

Građanska inicijativa “Trnava-Donja Dubrava”, osnovana radi zaštite parka i dječjeg igrališta u tom zagrebačkom naselju, u petak je u pismu gradonačelniku Milanu Bandiću zatražila da ih primi na razgovor te za 7. ožujka najavila prosvjed.

Predstavnik Inicijative Ivan Forgač u pismu Bandiću podsjeća da, nakon što su mu se obratili 11. veljače i potom 15. veljače organizirali prosvjed u namjeri da sačuvaju park i dječje igralište na području Vinodolske 23, nemaju spoznaja da je Gradska uprava išta poduzela po tom pitanju.

Forgač tvrdi kako je na sastanku održanom 14. veljače, kao i iz priopćenja Grada Zagreba odaslanom medijima, postalo vidljivo da nadležne službe, uključujući Vijeće Gradske četvrti Donja Dubrava, nastoje sa sebe skinuti odgovornost za propuste radi kojih je privatni investitor postao vlasnikom parka.

“Unatoč izrečenom na održanom sastanku i sadržaju priopćenja Grada Zagreba, jasno je kako je do ove situacije mogla dovesti samo krajnja nebriga odgovornih, od Mjesnog odbora, Vijeća gradske četvrti, do nadležnih službi Grada Zagreba, neovisno u kojem razdoblju su počinjeni propusti”, kaže se u pismu.

Građanima Donje Dubrave i dalje je neprihvatljivo da se u Mjesnom odboru “30. svibnja 1990.” devastira još jedna zelena površina, kojih nema dovoljan broj.

“Mišljenja smo da, uslijed klimatskih promjena i vidljivog povišenja prosječne temperature, postaje neophodno značajno povećanje gradskih površina pod drvećem i zelenilom, a ne njihova devastacija”, poručuje Forgač.

Naročito su zabrinuti što je i s druge strane zgrade Mjesnog odbora igralište, također u privatnom vlasništvu, pa se boje da i taj prostor ne doživi sudbinu parka.

U prilog podrške građana njihovim zahtjevima, Bandiću su dostavili peticiju koju su potpisala 1042 građana.

“Odlučni smo i dalje se boriti i prosvjedovati protiv stambene izgradnje na mjestu našeg parka, sve dok Grad Zagreb ne otkupi ili ne zamijeni parcelu i uredi park”, poručuju iz Inicijative i slijedeći javni prosvjed najavljuju za subotu, 7. ožujka.