Nekategorizirano, Svijet

Poljska: Policija nasilno prekinula prosvjed antifašista i feministkinja

poljska_crU utorak, 15. kolovoza u Varšavi poljska policija nasilno je prekinula mirni prosvjed antifašista i feministkinja koje su blokirale put desnim ekstremistima.

Snimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju prosvjednike i aktiviste kako sjede na podu i drže bijele ruže, plakate s natpisom “Maknite fašiste s ulica” i fotografije Heather Heyer, Amerikanke koja je poginula za vrijeme neonacističkog marša u Charlottesvilleu kada se automobil zaletio na protivnike marša.

Cilj prosvjeda u Varšavi bio je spriječiti marš skupine ekstremista povodom Dana oružanih snaga, kojeg su neki na društvenim mrežama usporedili s okupljanjem Hitlerove mladeži, prenosi Vox Feminae.

Snimke prikazuju policiju kako nasilno miče prosvjednike protiv fašizma s ulice, ali i kako štiti marš desnih ekstremista kojeg je organizirala nacionalistička organizacija All-Polish Youth.

Prema napisima lokalnih medija, u maršu desničara sudjelovali su i pripadnici Nacionalnog radikalnog kampa (ONR), pokreta povezanog s ekstremno desnom političkom strankom Nacionalni pokret (NR).

Policija je već u travnju ove godine uklonila prosvjednike koji su pokušali opstruirati marš povodom obljetnice ONR-a te je odgurivala novinare koji su izvještavali o događaju na licu mjesta.