Nekategorizirano, Svijet

Poljska razmatra ograničenje prava na pobačaj, prosvjedi nemogući zbog koronavirusa

Poljski zastupnici u srijedu razmatraju prijedlog za dodatno postroženje već strogih propisa o pobačaju, dok aktivisti za ljudska prava, s obzirom na zabranu javnog okupljanja u jeku pandemije, mogu prosvjedovati samo putem društvenih mreža.

Pravo na pobačaj sporno je pitanje u Poljskoj, jednoj od europskih najreligioznijih zemalja, gdje vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) nastoji popraviti svoj konzervativni imidž unatoč znatnom protivljenju javnosti zbog daljnjih ograničenja.

Predložen kao građanska inicijativa, nacrt zakona zabranio bi pobačaj ako prenatalni testovi pokažu ozbiljan, nepopravljiv deformitet fetusa, što je jedan od nekoliko slučajeva u kojima je trenutno pobačaj u Poljskoj dopušten.

Ostali slučajevi su incest, silovanje te ugroženost majčina zdravlja i života.

PiS, stranka koja se zauzima za snažnije uvođenje religijskih vrijednosti u javni život, signalizirao je ipak određenu nevoljkost oko potpore prijedlogu zakona u parlamentu koji on kontrolira, uoči predsjedničkih izbora 10. svibnja.

Pitanje naime predstavlja dilemu za PiS zbog masovne javne ogorčenosti prijedlogom. “To je teška tema, nepovoljan je trenutak”, rekao je Tadeusz Cymanski, zastupnik iz PiS-a.

Zastupnici bi o tom pitanju trebali raspravljati u srijedu navečer.

Predsjednik Andrzej Duda rekao je za katoličku mrežu Niedziela da će potpisati dodatna ograničenja. “Vjerujem da je ubijanje invalidne djece jednostavno ubojstvo”, rekao je Duda, saveznik PiS-a.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da će Duda pobijediti na izborima 10. svibnja, premda su izbori zasjenjeni nesigurnošću zbog pandemije koronavirusa.

PiS će nastojati održati glasanje putem pošte a ne u glasačkim kabinama, međutim zakonski prijedlog o tom pitanju mogao bi se razjasniti u parlamentu samo nekoliko dana prije datuma izbora, i ostaviti premalo vremena za organizaciju.

Oporba je rekla da bi izbori trebali biti odgođeni jer je izborna kampanja bila gotovo onemogućena zbog pandemije, te Dudu optužili da koristi svoj položaj kako bi nastavio kampanju.

Poljski aktivisti za ljudska prava rekli su da pandemija također ženama ograničava odlazak na pobačaj u druge zemlje zbog ograničenja putovanja širom Europe.

Mnoge žene prekidaju trudnoću u Njemačkoj, Slovačkoj i drugim zemljama, u slučajevima u kojima je to u Poljskoj ilegalno ili kad bolnice odbijaju izvršiti pobačaj koji bi trebao biti dopušten prema poljskim propisima.