Aktivizam, Nekategorizirano

Brođani za tjedan dana stižu u Zagreb: ‘Ovo je poziv cijeloj Hrvatskoj, da stanu majke ispred svoje djece i kažu dosta’

 Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL
Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Više stotina građana Slavonskoga Broda okupilo se u subotu na mirnom prosvjedu kako bi još jednom upozorilo na problem onečišćenog zraka, a sada i vode te su poručili kako je to borba za dostojanstven život i da za tjedan dana stižu na prosvjed u Zagreb.

“Ovo je borba za dostojanstven život. Stajemo u obranu prava naše djece da dišu čist zrak, piju čistu vodu i dostojanstveno žive u svom gradu”, poručili su predstavnici građanskih inicijativa i udruga koje su organizirale program pod nazivom “Brođani za djecu” u povodu Svjetskog dana zdravlja.

Tijekom programa organizatori su prikupljali prijave građana zainteresiranih za odlazak na prosvjed u Zagreb, koji bi se trebao dogoditi 14. travnja. Okupljeni na središnjemu slavonskobrodskom trgu mogli su i donirati novac potreban za pokriće troškova odlaska prosvjednika u glavni grad.

Dosta im je

“Prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu prijavljujemo u ponedjeljak. Nemamo više što čekati, prošlo je devet i ide deseta godina. Brod nisu zrak, ni voda. Brod smo mi i naša djeca. Ovo je dizanja glasa za dostojanstvo cijele Hrvatske. Ovo što rade nama u Slavonskom Brodu, rade i drugdje u Hrvatskoj, samo se nije dogodio ekološki incident. Ovo je poziv cijeloj Hrvatskoj, da stanu majke ispred svoje djece i kažu dosta”, poručila je Ivana Smolčić Jerković iz inicijative “Brodske mame”.

Organizatori u ponedjeljak na adresu Vlade i resornih ministarstva šalju listu pitanja na koja žele konkretne odgovore.

“Sada je stvarno dosta. Kada će se riješiti pitanje čistog zraka u Slavonskom Brodu? Kada će se modernizacija rafinerije pokrenuti? Koje su posljedice ovog trovanja vode, ako je je bilo? Proturječne informacije su nam utjerale strah u kosti. Više ne znamo smijemo li se umiti, oprati zube, djecu svoju okupati. Što će se dogoditi s djecom? Ljudi koji za to primaju plaću, probleme trebaju riješiti. Ovdje smo da ih potaknemo. Mi smo njihovi poslodavci”, istaknuo je Dalibor Vašarević iz inicijative “Kad, ako ne sad”.

Tijekom govora organizatora među okupljenima, uglavnom roditeljima s malom djecom, pojavio se i Ivan Lovrinović i skupina simpatizera stranke “Promijenimo Hrvatsku”, odjeveni u jakne sa stranačkim oznakama.

Politika je donijela samo zlo

Na upit novinara Mladen Sudar iz Građanske inicijative Za čisti zrak u Slavonskom Brodu je, komentirajući njihovo prisustvo i odnos političara prema problemima Brođana, ocijenio da je “svih ovih godina politika donijela samo zlo”.

“Mislim da je svih ovih godina politika donijela samo zlo. Politika je glavni krivac zašto se devet godina ništa nije činilo. Kontaktirao sam predstavnike Ministarstva zaštite okoliša, na upit o stavovima o nekim pitanjima, oni kažu mi smo samo struka, mi vam ne možemo donijeti nikakve odluke. To je prestrašno i zato Hrvatska ide o ovom smjeru. Struka stoji po strani i donosi odluke koje nisu bazirane na struci”, ustvrdio je Sudar.

Okupljanje Brođana prošlo je u miru, a završilo je nakon prigodnoga zabavnog programa i prikupljanja otisaka dječjih dlanova na platnu koje će prosvjednici nositi u Zagreb kao transparent i “dokaz da u Slavonskom Brodu žive stvarna djeca sa stvarnim problemima”.

 

Preuzeto sa portala: net.hr