Aktualno, Nekategorizirano

Zajednički sindikalni prvosvibanjski prosvjedni skup u Slavonskom Brodu

P-H20170424086391Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, ove će godine tri sindikalne središnjice – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) obilježiti prosvjednim skupom u Slavonskom Brodu na koji će prosvjednici stići “vlakom solidarnosti” iz Zagreba i drugih hrvatskih krajeva, sa zahtjevom za većim plaćama i kvalitetnijim radnim mjestima, prenosi Hina.

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel najavio je u ponedjeljak da će 1. svibnja oko 700 sindikalaca “vlakom solidarnosti” sa zagrebačkog Glavnog kolodvora krenuti u Slavonski Brod s porukom da su “radnici motor razvoja Hrvatske, a Hrvatska je vlak bez voznog reda”.

Slavonija nekad bila obećana zemlja

“Želimo podsjetiti kako su ljudi nekad hrlili u Slavoniju za boljim životom, jer je bila obećana zemlja, a danas vlakovima i ostalim prijevoznim sredstvima brojni hrvatski građani, poglavito mladi, iseljavaju iz Slavnije , Dalmacije, Like i cijele Hrvatske”, rekao je Novosel na konferenciji za novinare.

Sindikati traže porast plaća kroz sustav kolektivnih ugovora te povećanje minimalne plaće na najmanje 50 posto prosječne plaće u državi. Satnica u Hrvatskoj je 2,6 era, a u Njemačkoj 8,5 eura, što znači da se u Hrvatskoj 3,5 mjeseca radi za jednu njemačku plaću. Dok god to ne shvate privatni poslodavci i Vlada kao poslodavac u javnom sektoru, Hrvatskoj nema budućnosti ni oporavka, poručio je Novosel.

Ustvrdio je da sindikati više neće dopustiti da se profit ostvaruje samo preko leđa radnika, zbog čega će 1. svibnja u prosvjedu sudjelovati više tisuća ljudi. “To nije prosvjed protiv, nego prosvjed za, koji nas vodi cilju jer će svaki idući prosvjed biti protiv Vlade i mnogih poslodavaca”, ističe Novosel.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever rekao je da nakon krize poslodavci svoju konkurentnost grade uštedama na slabo plaćenim i obespravljenim radnicima, umjesto na novim tehnologijama, a razliku povlače u profit, stoga treba postaviti pitanje njegove preraspodjele.

Hrvatska postaje zemlja sve siromašnijih ljudi

U Hrvatskoj kao da je vrijeme stalo i sve više tone, postaje siromašna zemlja sve siromašnijih ljudi, pa je vrijeme da se stanje preokrene, ustvrdio je Sever i podsjetio da se dodatno nastoji uštedjeti smanjenjem troškova zaštite na radu. Sindikati traže mijenjanje nepravične raspodjele stvorene dobiti, stabilna, sigurna i kvalitetna radna mjesta, i plaću od koje se može dostojno živjeti, a ne preživljavati, poručio je Sever.

U Hrvatskoj su životni troškovi kao u razvijenim zemljama EU-a, a istodobno plaće solidno zaostaju, stoga tražimo povećanje svih plaća, jer će to značiti i povećanje mirovina, rekao je Sever naglasivši kako nema stabiliziranja mirovinskog sustava s produljenjem roka za odlazak u mirovinu nego tek kroz povećanje uplata u mirovinski sustav.

Glavna tajnica MHS-a Mirela Bojić založila se da u raspodjeli stvorenog bogatstva više sudjeluju oni koji ga najviše stvaraju te upozorila na sve veće iseljavanje iz Hrvatske, osobito mladih, zbog nezaposlenosti, niskih plaća i nesigurnih radnih mjesta.