Aktualno, Nekategorizirano

Žene protiv bijede – poziv na protestnu akciju povodom 8. marta

zene protiv bijedeAktivistice Ženske mreže Hrvatske, ženskih sindikalnih grupa SSSH, NHS i HURS te udruge Roda organiziraju protestnu akciju povodom Dana žena, u srijedu, 8. 3. 2017. pod nazivom Žene protiv bijede.

Akcija započinje okupljanjem pred Radničkim domom u 9:00 sati, odakle u posebno organiziranom autobusu krećemo pred Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava gdje će se održati kratki govori i predati zahtjevi.

Nakon obilaska ministarstava okupit ćemo se na Trgu bana J. Jelačića u 12:00 sati.

Ovdje ćemo javnost obavijestiti o zahtjevima koje smo uputile ministarstvima te vas pozivamo da se okupimo u što većem broju kako bismo upozorile na sve veće žensko siromaštvo i ukazale na odgovornost Vlade RH.

Akcijom upozoravamo na teške socio-ekonomske uvjete u kojima žive žene svih dobi u Hrvatskoj, u kojoj 96 posto novozaposlenih žena dobiva ugovore na određeno vrijeme, gdje su žene izložene seksualnom zlostavljanju, uznemiravanju i ucjenjivanju na radnome mjestu, gdje žene primaju manju plaću za jednaki rad i još manju mirovinu, gdje nije osiguran dovoljan broj jaslica i vrtića, gdje država na žene prebacuje obavezu brige i skrbi za najosljetljivije skupine, gdje se ženama uskraćuju reproduktivna seksualna prava i pravo na besplatnu zdravstvenu skrb, gdje žene nisu zaštićene od nasilja i gdje su žene izložene sustavnoj diskriminaciji.

Tražimo socijalnu pravdu. Nećemo dozvoliti daljnje urušavanje ženskih ljudskih prava. Tražimo da Vlada prestane kršiti ustavne odredbe, zakone i međunarodne dokumente koje je dužna provoditi.

(Izvor:  Ženska mreža Hrvatske)