Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

GALERIJA: Ženska mreža Hrvatske prosvjed nazvan ‘Blagajnica hoće ići na more’ posvetila svim bezimenim ženama koje strepe za svoju egzistenciju

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

– Ženska mreža Hrvatske u četvrtak je, u povodu Međunarodnog dana žena, ispred Vlade upozorila na težak položaj žena koje zbog straha za svoju egzistenciju ne smiju progovoriti kako im je na radnom mjestu, zatraživši od vladajućih da donesu mjere za unaprjeđenje njihovih radnih prava.

Prosvjed nazvan po filmu “Blagajnica hoće ići na more”, udruga je posvetila ženi koja je zbog dvije šnite pršuta dobila otkaz, ali i svim bezimenim ženama koje strepe za svoju egzistenciju.

Žene su trostruko opterećene

Ističući transparente s porukama “Nije bila 20 godina na moru”, “Radi stalno na određen rad”, “Prima plaću u bonovima”, “Mora držati jezik za zubima” i “Ne smije rađati da bi mogla raditi” aktivistice su priredile performans s blagajnicom koja simbolički predstavlja sve žene koje nisu došle na prosvjed jer rade u svakom trenutku.

“Kao što je rečeno u Saboru da žene ne bi smjele ‘cinkati’ svoje muževe, još više vrijedi pravilo da radnice ne smiju ‘cinkati’ svoje šefove”, rekla je koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov.

Poručila je da su žene trostruko opterećene jer rade na poslu, kod kuće i vjerojatno još negdje na crno kako bi mogle prehraniti djecu.

“Žene rade od 0 do 24, samo 54 posto radno sposobnih žena je zaposleno, žene, prema službenoj statistici, primaju 12 posto manje plaće nego muškarci za isti rad, žene ne mogu sanjati o moru, žene s kojima dolazimo u doticaj kažu – nisam bila 10, 20 godina na moru. More je danas simbol vrhunskog luksuza, to naše more kojim se dičimo je za nekog drugog, a ne za hrvatske žene i radnice“, poručila je Genov.

Udruga je u Banske dvore predala zahtjeve za donošenjem zakona koji će štititi zviždače, redovni financijski nadzor nad poslovanjem korporacija i trgovačkih lanaca, jasnije i strože ograničavanje rada na određeno vrijeme, osim u posebnim slučajevima iz Zakona o radu i obvezni roditeljski dopust za očeve u trajanju polovine ukupnog roditeljskog dopusta.

Iako očekuju da će ih vladajući ignorirati, traže od Vlade da se očituje o njihovim zahtjevima.

Žene su obrazovanije ali potplaćenije od muškaraca

Neva Tolle upozorila je da su žene potplaćenije od muškaraca iako su obrazovanije, prve dobivaju otkaze, a nakon što zatrudne imaju opciju dati otkaz, dobiti otkaz ili se vratiti na slabije radno mjesto s manjom plaćom.

Vlada stoga treba prilagoditi zakone i sankcionirati poslodavce koji se tako ponašaju, čak i privatne poslodavce bez obzira na gospodarsku situaciju, poručila je Tolle.

Genov je ispričala da živi na moru gdje su u ugostiteljskom objektu zaposlene dvije žene koje rade od šest ujutro do dva u noći.

Iako nije potrebna neka složena matematička radnja da bi se zaključilo da se te žene izrabljuje nije joj poznato da je neki poslodavac zbog toga kažnjen. No, ako imate deset kuna viška u kasi bit ćete kažnjeni jer država pazi da dobije svoj porez.