Hrvatska, Nekategorizirano

Ženska mreža Hrvatske pozdravila Odluku Ustavnog suda

pobacaj_steve_rhodes_flickrŽenska mreža Hrvatske pozdravila je u četvrtak Odluku Ustavnog suda kojom se Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. proglašava ustavnim, ocijenivši kako je riječ o vrlo suvremenom i progresivom zakonu koji nije potrebno nasilno “osuvremenjivati”.

“Ženska mreža Hrvatske pozdravlja Odluku Ustavnog suda RH kojom se Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. proglašava ustavnim, te isto tako izrečeno mišljenje Suda da ne postoji ustavna osnova za zabranu prava žene na pobačaj. Ocjena Ustavnog suda još je jedan uspjeh u obrani prava na izbor”, stoji u priopćenju Ženske mreže Hrvatske.

“Ljudsko je pravo žene da slobodno odlučuje o svom tijelu. U tom kontekstu ocjena Ustavnog suda je očekivana i sukladna međunarodnim standardima”, dodaje se.

Ženska mreža Hrvatske pozdravlja i poziv Ustavnog suda za uključivanjem reproduktivnog i spolnog obrazovanja u kreiranje spolno odgovornog ponašanja te odgovornosti žene i muškarca u prevenciji neželjene trudnoće, što je također sukladno zaključnim preporukama UN-ova Odbora za praćenje provedbe Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW Odbor) i, smatra, “jedini ispravni put prevencije neželjene trudnoće i razvijanja spolno odgovornog ponašanja, prije svega kod mladih”.

Koordinacija Ženske mreže Hrvatske pozdravila je i preporuku za podizanje razine informiranja o trudnoći, porodu i planiranju obitelji, ali “isključivo u preventivne svrhe, a nikako nakon što žena zatraži medicinski zahvat prekida trudnoće, jer ljudsko pravo žene na privatnost, integritet i slobodno odlučivanje o vlastitom tijelu, odnosno, pravo na izbor, ni na koji način ne smije biti dovedeno u pitanje”.

Postojeći zakon vrlo je suvremen i progresivan, smatra nadalje Ženska mreža Hrvatske. “Treba ga samo terminološki osuvremeniti i uskladiti s dostignućima suvremene medicine u području zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja žena, pa ne vidimo razlog za poziv zakonodavcu istaknut u objavljenoj Odluci da u kratkom razdoblju od dvije godine donese novi, ‘osuvremenjeni’ zakon”, ističe.

Poziva stoga Vladu i Sabor da “prepoznaju priliku i kroz zakonodavni okvir unaprijede kvalitetu zaštite reproduktivnog i seksualnog zdravlja žena te dostupnost i sigurnost pobačaja i kontracepcije”, a Vladu RH i “na dosljedno provođenje važećeg zakona do donošenja novog, te da oživotvori preporuke CEDAW odbora, posebno naglašavajući pravo na besplatan, siguran i dostupan pobačaj i kontracepciju”. (Hina)