Aktualno, Nekategorizirano

Strašne žene sve u 16! ~ Rosa Luxemburg

Rosa Luxemburg - autorica ilustracije Nataša Rašović Bodiš
Rosa Luxemburg – autorica ilustracije Nataša Rašović Bodiš

Uoči osmog marta Prostor rodne i medijske kulture K-zona, pod platformom ‘Fierce Women’, organizira predavanje o Rosi Luxemburg – jednoj od najvažnijih socijalističkih teoretičarki i marksistkinja. Predavanje će na obljetnicu rođenja Rose Luxemburg održati Ankica Čakardić u Društveno kulturnom centru ‘Šesnaestica’ (Ozaljska 16, II kat) u utorak, 5. ožujka, s početkom u 18h.

Rosa Luxemburg (1871. – 1919.) jedna je od najznačajnijih predstavnica europskog socijalističkog pokreta. Ova strastvena kritičarka kapitalizma i radikalne akcije za vrijeme svog života pripadala je nizu obespravljenih manjina podjednako zbog svog porijekla i sudbine: kao dijete iz židovske obitelji nosila se s antisemitizmom i trajnim invaliditetom od rane mladosti, a kao Poljakinja često je izrugivana od strane svojih političkih neprijatelja. Ništa od navedenog nije ju spriječilo da svoj život vodi suprotno očekivanjima od žena tadašnjeg vremena. Diplomirala je i doktorirala u doba kada je malen broj žena pohađao sveučilišta, te je jedna od prvih aktivno uključenih u političke procese za žensko pravo glasa i vidljivost žena u politici. Borba Rose Luxemburg protiv rata i njeno radikalno inzistiranje na spajanju političkih sloboda i društvene jednakosti relevantno odzvanjaju i danas, u godini kada obilježavamo stoljeće od njenog nasilnog ubojstva. Uz Rosu Luxemburg, predavanje će se osvrnuti i na ostale relevantne žene Druge internacionale, saveza socijalističkih i radničkih udruženja, poput Alexandre Kollontai, Clare Zetkin i Nadežde Krupskaye.

Predavanje će održati Ankica Čakardić (Rijeka), zaposlena kao docentica i nositeljica Katedre za socijalnu filozofiju i Filozofiju roda na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tu ostvaruje interese za socijalnu i političku filozofiju, marksizam, filozofiju roda, luksemburgijansku i feminističku kritiku političke ekonomije. Svoje radove izlagala je na brojnim konferencijama i kao gošća na sveučilištima u Njemačkoj, Poljskoj, Britaniji, Španjolskoj, Švicarskoj, Latviji, Švedskoj, Austriji, u zemljama bivše Jugoslavije, Grčkoj, Mađarskoj i SAD-u. Članica je uredništva sabranih djela Rose Luxemburg pri izdavačkoj kući Verso. Surađuje s različitim znanstvenim, kulturnim i društvenim organizacijama, inicijativama i projektima. Bila je voditeljica obrazovnog programa u Centru za ženske studije od 2011. do 2018. godine. Socijalistička i feministička aktivistkinja.

Obljetnica rođenja Rose Luxemburg ujedno je i godišnjica lansiranja crowdfunding kampanje za edukativnu društvenu igru s kartama pod nazivom ‘Fierce Women’ – u čijem se špilu dakako nalazi i Rosa Luxemburg koju je ilustrirala domaća karikaturistica Nataša Rašović Bodiš. Nakon predavanja, posjetitelji/ce će stoga moći sudjelovati u nagradnom kvizu o strašnim revolucionarkama i borkinjama za ljudska prava te zaigrati igru.

Podsjetimo, igru je u ožujku prošle godine podržalo preko 700 osoba putem crowdfunding platforme Indiegogo, čime je tiskano i distribuirano prvih 1000 primjeraka igračima/cama diljem svijeta. Nedugo nakon, projekt ‘Fierce Women’ odabran je uz šest drugih odličnih projekata za financijsku i mentorsku podršku ACT Grupe “Pokreni nešto svoje”. Sredinom veljače ove godine projekt je po izboru marketinške agencije Brodoto i ACT Grupe odabran među tri “naj-dobre” kampanje u 2018. godini u Hrvatskoj. Zaključno s osmim martom igra će na Indiegogo stranici biti dostupna uz besplatnu dostavu diljem svijeta i promotivne popuste.

Događaj ‘Strašne žene sve u 16: Rosa Luxemburg’ se organizira u sklopu projekta ‘Strašne žene’ kojeg financijski podupire Ministarstvo kulture. Društveno kulturni centar ‘Šesnaestica’ korisnica je institucionalne potpore Zaklade Kultura Nova.