Aktualno, Nekategorizirano

Feministički kolektiv fAKTIV poziva na Noćni marš 8. marta 

Naslovna_NocniMars2018Feministički kolektiv fAKTIV poziva na prosvjedni marš 8. ožujka koji počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a povorka prema Zrinjevcu kreće do 18.30.  Poziv prenosimo u cjelosti:

Noćni marš – 8. mart,

prosvjedni marš koji se u Zagrebu održava treću godinu zaredom. Ove godine ističemo da smo ljute zbog stanja prava i života žena u Hrvatskoj, da pružamo otpor i zahtijevamo promjenu. Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a povorka prema Zrinjevcu kreće do 18.30.

Razloga za LJUTNJU je i previše: žene su u ovom društvu potplaćene radnice i neplaćene kućanske radnice, doživljava nas se isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije. Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno, ljute smo zato što se davno izboreno pravo na pobačaj našlo na udaru Crkve i vladajućih. Ljute smo zato što premijer Plenković otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije, a ministrica Murganić šalje poruku ženama da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida. Ljute smo zato što se nastavljaju žestoki fašistički napadi na sve Druge i drugačije.

NocniMars2017_Davor KonjikusicZato nam treba 8. mart – dan kada izlazimo na ulice, svjesne nužnosti OTPORA. Svjesne nužnosti borbe za pravo na pobačaj, za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo, za dostupne javne servise, za obrazovanje, za sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu i mirovinsku politiku.

Zato zahtijevamo PROMJENU. Zahtijevamo besplatan pobačaj, ukidanje priziva savjesti ginekologa_inja, hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Zahtijevamo rušenje mita o obitelji kao zajednici isključivo muškarca i žene s ciljem reprodukcije. Zahtijevamo pravednije društvo, ono koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima – za sebe i za one koje iza nas dolaze.

Pozivamo sve da budu dio te promjene. 8. mart dan je slavlja i prisjećanja, dan otpora i borbe. 8. mart prostor je realizacije političke snage žena u jednoj borbi za jedan svijet!

Poručujemo: Ne dajmo da nas brišu, ne dajmo da nas zastrašuju, ponižavaju i ušutkavaju! Marširajte s nama utabanim stazama stoljetnog ženskog otpora. Živio 8. mart!