Nekategorizirano, Svijet

Nakon Castrove smrti disidenti odlučili odustati od tjednog prosvjeda

Foto: EPA/ALEJANDRO ERNESTO
Foto: EPA/ALEJANDRO ERNESTO

Najpoznatija kubanska disidentska skupina otkazala je u nedjelju svoj tjedni prosvjed prvi put u 13 godina zbog smrti Fidela Castra, revolucionarnog vođe čiji je odlazak rastužio stanovnike Kube.

Castro, državnik koji je izgradio komunističku državu na pragu Sjedinjenih Država i prkosio američkim naporima da ga svrgnu, umro je u petak u dobi od 90 godina.

Kubanska vlada proglasila je devet dana žalosti te zabranila prodaju alkohola, pa čak i utakmice baseballa.

Disidentska skupina “Žene u bijelom” odlučila je izbjegavati stvaranje napetosti ovaj tjedan.

“Danas nećemo sudjelovati u prosvjednoj povorci kako vlada to ne bi shvatila kao provokaciju i kako bi mogla odati svoju počast”, rekla je čelnica skupine Berta Soler. “Poštujemo žalovanje i ne kanimo proslavljati smrt bilo kojega ljudskog bića”, dodala je.

Skupina prvotno osnovana kao potpora supruzima koji su kao politička oporba završili u zatvoru, proteklih 13 godina u Havani svake nedjelje poslije mise organizira prosvjedne povorke.

To su rijetki izrazi neslaganja koje su komunističke vlasti tolerirale, premda ih zadnjih nekoliko mjeseci policija suzbija zadržavajući prosvjednike u njihovim domovima i sprečavajući održavanje prosvjeda.

Razlika ovaj tjedan jest da su disidenti sami odlučili odustati od prosvjeda, rekla su tri oporbena čelnika.

Nakon Castrove smrti na havanskim ulicama je mirno, a građani su izrazili nacionalni ponos time što su izvjesili više državnih zastava nego inače.