Nekategorizirano, Svijet

Amnesty osuđuje “povećanje prisilnih nestanaka” u Egiptu

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pod teškim optužbama, foto: HINA
Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pod teškim optužbama, foto: HINA

Amnesty International osudilo je u srijedu “neviđeno povećanje prisilnih nestanaka” u Egiptu te pribjegavanje mučenju radi “eliminacije mirnih prosvjeda”, pozivajući međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na vlasti kako bi se to nasilje prekinulo.

Međunarodne organizacije za ljudska prava redovito optužuju predsjednika Abdela Fataha al-Sisija da je uveo ultra-represivnu vlast u Egiptu otkad je 2013. svrgnuo islamskog prethodnika Muhameda Mursija.

“Prisilni nestanci postali su jedan od ključnih instrumenata državne politike u Egiptu. Svaka osoba koja se usudi iznijeti kritike u opasnosti je”, žali Amnesty koji u jednom izvješću optužuje policiju da pribjegava tim metodama “kako bi zastrašila protivnike i eliminirala mirne prosvjede”.

U izvješću koje osuđuje “neviđeno povećanje prisilnih nestanaka od početka 2015.”, iznosi se 17 pojedinačnih slučajeva, pet s maloljetnicima. Žrtve su “držane potajice u pritvoru u razdoblju od nekoliko dana do nekoliko mjeseci”.

Nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu navodi slučaj Mazena Muhameda Abdalaha, žrtve “teškog nasilja” u rujnu 2015. kad je imao 14 godina. “U više je navrata silovan štapom kako bi lažno svjedočio”, tvrdi organizacija.

Egipatske vlasti redovito negiraju pribjegavanje mučenju, priznajući tek “izolirane incidente” za koje počinitelji odgovaraju pred sudom.

Nacionalno vijeće za ljudska prava, državni organ, objavilo je početkom srpnja da je popisano 266 slučajeva prisilnih nestanaka povezanih s ministarstvom unutarnjih poslova između travnja 2015. i ožujka 2016.