Nekategorizirano, Svijet

Aktivisti od Obame traže pomilovanje Snowdena

Tri skupine za ljudska prava u srijedu su pokrenule kampanju kako bi uvjerile američkog predsjednika Baracka Obamu da prije isteka mandata u siječnju iduće godine pomiluje bivšeg zaposlenika Agencije za nacionalnu sigurnost Edwarda Snowdena, optuženog za krađu i špijunažu.

Američki savez za građanske slobode (ACLU) , Amnesty International i Human Rights Watch rekli su kako je došlo vrijeme da se Snowden amnestira.

Snowden je 2013. novinarima predao dokumente o tajnom nadzoru američke obavještajne službe, otišao u Hong Kong i dobio azil u Rusiji. ACLU zakonski zastupa Snowdena.

Govoreći putem video veze u srijedu, Snowden je na konferenciji za novinare u New Yorku rekao da je “zadovoljan odlukom koju je donio” te da ne ovisi o njemu hoće li dobiti predsjedničko pomilovanje.

“Ne tražim pomilovanje i nikada neću”, rekao je Snowden.

Po njegovim riječima, U SAD-u mu se ne bi pošteno sudilo, jer zakon po kojemu je optužen, a to je zakon o špijunaži iz 1917., ne daje mogućnost da objasni poroti razloge zbog kojih je dokumente predao novinarima.

“Taj zakon iz doba I. svjetskog rata ne razlikuje one koji daju ključne informacije novinarima u javnom interesu od špijuna koji ih prodaju stranim silama iz vlastitih interesa”, rekao je Snowden koji živi u Moskvi.

Pomilovanje bi u ovom trenutku imalo smisla za Obamu, kažu skupine za ljudska prava, jer možda žel uljepšati svoju ostavštinu i mogao bi djelovati manje zabrinut za poliitčke posljedice svojih poteza.

Obama će napustiti dužnost 20. siječnja, kad završava njegov drugi četverogodišnji mandat.