Nekategorizirano, Svijet

Max Schrems osniva udrugu za zaštitu privatnosti građana EU

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Aktivist za zaštitu privatnosti Max Schrems planira osnovati nevladinu organizaciju za zaštitu privatnosti europskih građana koja bi nadzirala rad velikih tvrtki, prenose europski mediji.

Mladi austrijski pravnik, čija je tužba protiv Facebooka u Irskoj prošle godine srušila zakonski okvir za razmjenu podataka između tvrtki u EU-u i SAD-u poznat pod nazivom Sigurna luka (Safe Harbour), sada se želi suprotstaviti i drugim velikim tvrtkama koje ne poštuju pravila na tom području.

Edward Snowden, bivši agent američke tajne službe NSA koji je razotkrio američki masovni nadzor komunikacija u svijetu, rekao je da je Schrems time “promijenio svijet nabolje”.

Schrems, čija je pravna kampanja financirana putem crowdfundinga (grupno financiranje) počela kada je bio 24-godišnji student, danas priprema novi veliki plan.

“Razmišljam o nekoj vrsti nevladine organizacije s nekoliko odvjetnika, tehničara, koja sustavno prati stvari koje su nezakonite, koristi znanje koje imaju hakeri, ljudi iz IT-a i tada pokreće postupke”, rekao je u intervjuu za EUobserver ovaj mjesec.

To bi, ako se ostvari, bila mreža koja bi u državama članicama EU-a pratila poštivanje privatnosti i u slučaju nepravilnosti podizala tužbe u državi članici u kojoj bi to bilo najprimjerenije.

“Zadnjih mjesec ili dva razgovaram s ljudima kako bih vidio ima li to uopće smisla. Odgovor je do sada bio jako pozitivan”, kazao je.

Schrems ističe da je poštivanje privatnosti jako važno.

No na novi pothvat motivirala ga je dijelom i želja da se suprotstavi tvrtkama koje smatraju da su prevelike da bi poštivale pravila.

Povukao je paralelu s multinacionalnim kompanijama koje su uspjele izbjeći plaćanje poreza posebnim dogovorima s poreznim vlastima u Luksemburgu.

“To je jedino zbog čega se razljutim, takav apsurdni stav ‘Odj… Radit ćemo što hoćemo, a ako vam se ne sviđa, skinite se s interneta’. To je pristup koji me na neki način emocionalno budi”, rekao je.

Schremsov slučaj protiv Facebooka, nakon presude Europskog suda pravde (ECJ) prošle godine, sada je ponovno na irskom sudu.

Nova pravila o zaštiti podataka u EU

EU je nedavno usvojio novu uredbu o zaštiti podataka, no ona će stupiti na snagu tek u svibnju 2018. godine.

U međuvremenu, Schrems je sumnjičav u pogledu Štita za zaštitu privatnosti (Privacy Shield), novog zakonskog okvira koji bi trebao zamijeniti Sigurnu luku.

Kao i Sigurna luka, riječ je o transatlanskom sporazumu koji omogućuje američkim tvrtkama da prebacuju podatke o europskim građanima. Ti podaci trebali bi u SAD-u biti zaštićeni.

No, i dalje se postavljaju pitanja u vezi pristupa američkih tajnih službi tim podacima, masovnom prikupljanju podataka, nadzoru i prijenosu podataka u druge zemlje.

Glavno europsko regulatorno tijelo za privatnost, Radna skupina za zaštitu podataka osnovana na temelju članka 29, kazala je u travnju da ima ozbiljne dvojbe u pogledu tog planiranog sporazuma i zatražila od Europske komisije da ga poboljša.

Problem je u tome što se sporna pitanja tiču SAD-a.

“Sve što je kritizirano odnosi se na ono što mora promijeniti SAD. Komisija doista ne može učiniti ništa”, rekao je Schrems.

Europski nadzornik za zaštitu podataka Giovanni Buttarelli objavit će idući tjedan svoje mišljenje o tom sporazumu.

Najavio je da će ono biti “posve u skladu” s mišljenjem Radne skupine članka 29. (HINA)