Nekategorizirano, Svijet

EU i SAD potpisali sporazum o zaštiti osobnih podataka

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Europska unija i Sjedinjene Države potpisale su u četvrtak sporazum o zaštiti osobnih podataka u okviru pravosudne suradnje, kaže se u zajedničkom priopćenju objavljenom u Bruxellesu.

Riječ je o sporazumu o zaštiti osobnih podataka kada se oni dostavljaju u svrhu sprečavanja, istraga, otkrivanja ili procesuiranja kaznenih djela, uključujući terorizam. Sporazum isključuje uporabu tih podataka u druge svrhe.
Sporazum su potpisa povjerenica za pravosuđe Europske komisije Vera Jourova i američka ministrica pravosuđa Loretta Lynch.
Da bi stupio na snagu mora ga još potvrditi i Europski parlament.

“Ovo je povijesni sporazum koji će ojačati pravo na zaštitu podataka kada se oni razmjenjuju s obje strane Atlantika između pravosudnih tijela i olakšati suradnju u borbu protiv kriminala, uključujući i terorizam”, izjavila je povjerenica Jourova.

U zajedničkom priopćenju kaže se da su u sporazumu utvrđeni “visoki standardi” u pogledu zaštite osobnih podataka.
O sporazumu se pregovaralo četiri godine, a tijekom toga razdoblja otkrivena je afera o masovnom prisluškivanju Europljana od strane američkih službi, što je uvelike zakompliciralo postizanje dogovora.

Sporazum omogućuje europskim građanima ista prava kao i Amerikancima na području sudskog progona u slučajevima ugrožavanja privatnosti.