Aktivizam, Nekategorizirano

Sindikati najvili prosvjedno okupljanje 1. svibnja u Slavonskom Brodu

foto HINA/ Željko DRAŽENOVIĆ/
foto HINA/ Željko DRAŽENOVIĆ/

Pod geslom “Vrijeme je za NAŠ oporavak – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta” u Slavonskom Brodu će 1. svibnja Praznik rada prosvjedno obilježiti Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata, koji očekuju da će se okupiti oko četiri tisuće prosvjednika.

“Slavonija je uz Dalmaciju i Liku, regija s najizraženijim problemima nezaposlenosti, niske stope aktivnosti, posebice mladih, i iseljavanja”, rekao je u srijedu predsjednik SSSH-a Mladen Novosel na konferenciji za novinare u Vukovaru.

Poručio je da je dosta iseljavanja i “praznih priča o demografskoj politici, različitim poticajnim mjerama za Slavoniju”.

“Mi želimo vidjeti konkretne učinke u djelu. Prvi i osnovni cilj je da se u Hrvatskoj sustav kolektivnog pregovaranja podigne na jednu višu razinu po uzoru na sve zapadnoeuropske zemlje koje su daleko razvijenije i gdje danas hrvatski radnici odlaze”, istaknuo je Novosel.

Rekavši kako svi pokazatelji govore da hrvatsko gospodarstvo raste, ustvrdio je da to građani nikako da osjete te da se istodobno poslodavcima sve nudi.

“Vlada je upravo proširila mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa i na nezaposlene mlađe od 30 godina sa završenom srednjom školom za zanimanja za koja nije potrebno polaganje majstorskog ispita. U praksi to znači da će svi mladi ulaziti u svijet rada preko te mjere i svi će raditi za minimalac, a pripravništvo nestaje u potpunosti. Jedini cilj širenja ove mjere je umjetno skidanje mladih osoba sa Zavoda za zapošljavanje, a mjere će samo doprinijeti iseljavanju mladih”, ocijenio je Novosel.

Po riječima izvršne tajnice SSSH za međunarodne odnose i razvoj organizacije Dijane Šobota, ne možemo govoriti o ekonomskom oporavku ako nema oporavka radnih mjesta i standarda života.

Ustvrdila je da zaposlenost u Hrvatskoj uopće ne raste jer osobe koje se nalaze na stručnom osposobljavanju nisu zaposlene, a poslodavci koji trebaju radnike sada uzimaju upravo osobe zainteresirane za stručno osposobljavanje.

“Stručno osposobljavanje se koristi umjesto ugovora s probnim radom – na taj način sama država potiče eroziju relativno stabilnih oblika rada ka nestabilnima, jer rad započinje ‘neradnim’ odnosima”, rekla je Šobota.

Navela je i kako je u Hrvatskoj zbog ekonomske i socijalne krize izgubljeno više od 150.000 radnih mjesta, ekonomski rast pao je gotovo 12 posto te da je iselilo više od 200.000 ljudi, uglavnom mladih. (Hina)