Aktivizam, Nekategorizirano

Sindikati organiziraju virtualni prvosvibanjski prosvjed

– Savez samostalnih sindikata Hrvatske ove godine prvi puta u povijesti povodom Međunarodnog praznika rada 1. svibnja organizira e-prosvjed, s obzirom da epidemija koronavirusa ne dopušta održavanje tradicionalne sindikalne povorke i javnoga prosvjeda.

E-prosvjed, pod sloganom “Radnicima hvala – ali prvo prava”, održat će se putem platforme Zoom od 11 do 12 sati, a prenosit će se i na Facebook stranici SSSH.

SSSH za Međunarodni praznik rada želi poslati poruku kako je ova kriza prilika da se jasno kaže da nema povratka na staro, nego da je vrijeme za novu paradigmu društvenog i ekonomskog razvoja.

U virtualnom prosvjedu radnice će svjedočiti o utjecaju krize na njihov rad i radna mjesta, a vodstvo SSSH govorit će o njihovim zahtjevima i viziji rada i svijeta po mjeri čovjeka i budućnosti koja nas čeka kad najgori dio epidemije prođe, najavio je taj sindikat u priopćenju.

U prosvjedu će sudjelovati i udruge civilnoga društva koje će govoriti o drugim aspektima krize i rješenjima.

SSSH navodi da je ova kriza još jednom pokazala vrijednost svih radnika za funkcioniranje društva i naš svakodnevni život. To se odnosi na zdravstvene radnike, ali i one koji su rijetko u fokusu javnosti, a bez čijeg se rada normalan život ne može odvijati, kao što su trgovci, čistači, skupljači otpada, policajci, vatrogasci, graditelji i dr.

Mnogi im ovih dana zahvaljuju, ali radnicima su prvo potrebna bolja prava – veće plaće, bolji uvjeti rada, uključujući i bolju zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, prava koja će se poštovati, stoji u najavi prosvjeda.

SSSH naglašava da je kriza jasno pokazala neodrživost postojećeg društveno-ekonomskog sustava. Još jednom će se ogroman javni novac potrošiti na sprečavanje kolapsa ekonomije, a radnici će podnijeti dvostruku žrtvu – na svojim plaćama i radnim mjestima, ali i kao porezni obveznici.

Stoga poručuje da nova socijalna paradigma mora biti socijalno pravednija, ali i napokon ozbiljno adresirati problem ekološke održivosti našeg planeta.

SSSH poziva građane da se za sudjelovanje u prosvjedu registriraju preko ove poveznice te posvjedoče o uvjetima u kojima rade i daju podršku zahtjevima za promjenom paradigme.

Po registraciji, dan prije prosvjeda građani će dobiti upute za uključenje u prosvjed.