Aktualno, Nekategorizirano

Novosel: U nedjelju prosvjedni marš “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika”

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel najavio je u petak da će na Praznik rada sindikalci održati prosvjedni marš pod geslom “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika” s kojeg će poslati poruke Vladi i poslodavcima koji odbijaju kolektivne pregovore.

Motiv organiziranja prvosvibanjske povorke je poruka poslodavcima koji u privatnom sektoru imaju na sektorskoj razini potpisan samo jedan kolektivni ugovor, i to u sektoru graditeljstva, rekao je Novosel na tradicionalnom sindikalnom susretu “Praznik rada u Tvornici”.

Problematičan nadzor nad provedbom zakona

Prosvjed će biti održan u Radničkoj cesti ispred sjedišta Hrvatske udruge poslodavaca. Radnička cesta nekad je imala niz tvornica, kojih danas nema već su tamo banke i trgovački centri.

U Tvornici su, uz sindikalce, bili nazočni predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade Dragan Jelić i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević , kojima je Novosel poručio da u Hrvatskoj nisu problem zakoni, već nadzor nad njihovom provedbom.

Smatra da je Državni inspektorat potkapacitiran, a koristi od promjene zakona neće biti sve dok neće biti strožeg nadzora nad neisplatom plaća ili nepoštivanjem radničkih prava.

Vladi je poručio da kroz ZOR i druge zakone potiče kolektivno pregovaranje te da ne podilazi poslodavcima s nizom neoporezivih mogućnosti davanja.

Smatra da će do 2026. godine, kroz kolektivno pregovaranje, sindikati postići cilj – zadovoljni radnici čija će prosječna plaća biti najmanje 1500 eura i minimalna plaća 750 eura.

I Milanović smatra da je provedba zakona u Hrvatskoj problem, pri čemu Državni inspektorat vodi stranačka osoba.

Opasnost od povratka inflacije

Upozorio je kako je sindikatima koji se prvenstveno bave radnicima u privatnom sektoru danas teško prepoznati protivnika jer je on “fluidan, ambivalentan, raspršen kao spektar zraka”.

Ocijenio je da bi svaka Vlada željela zadovoljiti birače i dati plaće od 1500 eura u javnom i državnom sektoru tako da se “riješi problema”, ali opasnost je u povratku inflacije koja udara na sve one koji žive od plaće.

Obraćajući se Tomaševiću, Novosel je rekao da su u Zagrebačkom holdingu nakon promjene vlasti očekivali da će se prvo napraviti dubinska analiza, a ne ići na otpuštanje radnika.

Apelirao je na Tomaševića da analizira trebaju li oko 400 radnika biti “kolateralne žrtve” neuspješnosti politike vođenja Holdinga.

Odgovarajući Novoselu, Tomašević je istaknuo da u Holdingu nije otpušteno 414 radnika već je stotinjak ljudi prihvatilo premještaj, a stotinjak ih je odlučilo otići uz otpremnine.

Dodao je kako su u vrtićima zaposlili novih 440 ljudi, a trenutno su otvoreni natječaji za zapošljavanje u ZET-u i vatrogascima.

Dokinut će se agencijski rad u Holdingu

Tomašević je najavio da će biti dokinut agencijski rad u Holdingu, kako se ne bi kroz ugovore na određeno vrijeme koristio za prikriveno zapošljavanje.

Državni tajnik Jelić poručio je da Vlada svoje politike usmjerava na usklađivanje tržišta rada s novim okolnostima u gospodarstvu i izazovima novog vremena.

Uz to, kaže, Vlada vodi računa o dostojanstvu svakog radnika i zalaže se za djelotvoran dijalog između socijalnih partnera. (Hina)