Aktualno, Nekategorizirano

Tribina: Rad na određeno kao novo normalno?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske organizira javnu tribinu pod nazivom „Rad na određeno kao novo normalno: postoji li budućnost za sigurne i kvalitetne poslove?“ koja će se održati 9. ožujka 2021. u 15:00 sati putem aplikacije ZOOM, navodi se u priopćenju Sindikata.

PRIJAVA NA TRIBINU

Rad na određeno, koji najviše pogađa mlade i često ih čini građanima drugog reda, nije ekonomska nužnost. Njegovo širenje proteklih godina rezultat je politika koje svjesno daju prednost profitu poslodavaca nad kvalitetom naših radnih i životnih uvjeta.

Sigurnost radnog mjesta preduvjet je stabilnog života i mogućnosti stvaranja životnih planova. Prema Zakonu o radu, zapošljavanje na neodređeno vrijeme treba biti standard, a rad na određeno iznimka koja se koristi samo kad postoje konkretni i opravdani razlozi (povećanje posla koje će trajati neko fiksno vrijeme, privremena zamjena za radnika na bolovanju isl.). Ipak, u praksi se već 17 godina, od uvođenja rada na određeno u zakon, ovaj institut široko zloupotrebljava. Ugovori na određeno uobičajeno se koriste umjesto probnog roka, kao i za poslove za koje je jasno da nisu privremeni.

U sklopu projekta „Rad po mjeri čovjeka“ Savez samostalnih sindikata Hrvatske i partneri provode istraživanje o uvjetima rada zaposlenih na određeno vrijeme. Uz predstavljanje prvih rezultata, ovom tribinom želimo potaknuti javnu raspravu i prikupiti prijedloge svih zainteresiranih o tome kako unaprijediti sigurnost radnih mjesta u Hrvatskoj, kako promjenama Zakona o radu tako i na druge načine.

Na tribini će se razgovarati o pitanjima:
• Zašto se rad na određeno nameće kao novo normalno?
• Što je Rad po mjeri čovjeka i zašto je sigurnost radnog mjesta važna za ogromnu većinu nas? Postoji li budućnost za sigurne i kvalitetne poslove?
• Što pokazuju prvi rezultati istraživanja SSSH o privremenom zapošljavanju u Hrvatskoj?
• Kako i na koje načine se izboriti za sigurna i kvalitetna radna mjesta?

Na tribini sudjeluju:
Darko Šeperić, voditelj projekta Rad po mjeri čovjeka (SSSH)
Katarina Jaklin, asistentica na istraživanju „Privremeno zapošljavanje u Hrvatskoj u kontekstu Rada po mjeri čovjeka” (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu)
Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike (SSSH)

– Želimo okupiti radnike, članove sindikata, stručnjake i sve oni koje zanima ova tema. Pridružite nam se na tribini „Rad na određeno kao novo normalno: postoji li budućnost za sigurne i kvalitetne poslove?“ i svojim idejama i prijedlozima doprinesite zajedničkoj borbi za bolja i sigurnija radna mjesta! – zaključuje se u priopćenju.

Svi prijavljeni sudionici dobit će link i lozinku s kojom će se moći priključiti ZOOM savjetovanju, kao i tehničke upute za korištenje aplikacije ZOOM. Potvrda sudjelovanja i navedene informacije bit će poslane najkasnije jedan dan prije održavanja.

Facebook događaj

……………………………….

Tribina je organizirana u okviru projekta Rad po mjeri čovjeka, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 996.355,54 kuna. Projekt traje 24 mjeseca, a provodi se u razdoblju od 27. srpnja 2020. do 26. srpnja 2022. godine.

Nositelj projekta je Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), dok kao partneri u provedbi projekta sudjeluju Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), Sindikat trgovine Hrvatske (STH) te Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).