Aktualno, Nekategorizirano

ZOOM savjetovanje: Što trebaš znati o radničkim pravima?

Savjetovanje “Što trebaš znati o radničkim pravima” organizira Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) 14. travnja 2021. od 17:00 do 18:15 sati, preko aplikacije ZOOM.

Tražiš posao i nadaš se da ćeš uskoro zasnovati radni odnos? Želiš znati što te smiju pitati na razgovoru za posao i što bi ti njih trebao pitati ili tražiti prije nego što potpišeš ugovor?
Zaposlen si na određeno vrijeme ili na nekom još čudnijem obliku ugovora i zanima te kakva točno radnička prava imaš? Smije li ti poslodavac uskratiti neko pravo koje daje kolegama koji su zaposleni za stalno?
Borba za svoja radnička prava započinje informiranjem o pravima koja nam jamči zakon, kao i načinima kako ih možemo ostvariti ili još poboljšati u praksi.

– Što su radnička prava i kako ih ostvariti?
– Kakve povrede prava se događaju u praksi?
– Kakva prava imaju zaposleni na određeno vrijeme?
– Kako spriječiti nepravedna ponašanja od strane poslodavca?
– Kako zauzeti pravilni stav u zaštiti svojih prava kada tražite svoj prvi (pravi) posao?
– Što radnici mogu poduzeti da poboljšaju radnička prava u svojoj radnoj sredini?
U glavi ti se vrte pitanja o ovim temama, a ne znaš kome ih postaviti?

O ovim temama govorit će i na pitanja sudionika odgovarati:
Nediljka Junaković, stručna suradnica za edukaciju i mlade (SSSH)
Slobodan Kapor, pravni povjerenik u Teritorijalnom uredu SSSH u Puli

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Savjetovanje je namijenjeno mladim radnicima i radnicama, studentima i studenticama, onima koji tek traže posao, zaposlenima na određeno vrijeme ili putem drugih neobičnih oblika ugovora, kao i svima koji žele saznati više o svojim radničkim pravima i kako se izboriti za bolja prava i uvjete rada.

Savjetovanje se održava u okviru projekta „Rad po mjeri čovjeka“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj savjetovanja isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

NAPOMENA: Očekivano trajanje savjetovanja je kao 1 sat i 15 minuta, a provesti će se putem aplikacije ZOOM. Svi prijavljeni sudionici dobit će link i lozinku s kojom će se moći priključiti, kao i tehničke upute za korištenje aplikacije ZOOM. Potvrda sudjelovanja i navedene informacije bit će poslane najkasnije jedan dan prije održavanja ZOOM savjetovanja. Za sve dodatne informacije slobodno se javite na: nediljka.junakovic@sssh.hr

(Izvor: Savez samostalnih sindikata Hrvatske)

Savjetovanje je organiziramo u okviru projekta Rad po mjeri čovjeka, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 996.355,54 kuna. Projekt traje 24 mjeseca, a provodi se u razdoblju od 27. srpnja 2020. do 26. srpnja 2022. godine.

Nositelj projekta je Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), dok kao partneri u provedbi projekta sudjeluju Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), Sindikat trgovine Hrvatske (STH) te Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).