Aktualno, Nekategorizirano

Iskustvo rada na određeno u Hrvatskoj: predstavljanje rezultata istraživanja

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) u utorak, 25. siječnja 2022. od 14:00 do 16:30 sati održat će predstavljanje rezultata istraživanja “Iskustvo rada na određeno u Hrvatskoj”.

Hrvatska je posljednjih godina na samom vrhu Europske unije po udjelu radnika koji rade na određeno vrijeme. Iako su česte zloupotrebe rada na određeno i njihove štetne individualne i društvene posljedice u osobnim iskustvima poznate, nije bilo mnogo istraživanja koja bi pružila znanstvene uvide u razmjere ovih problema.

Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) stoga su 2021. godine proveli izvorno anketno istraživanje o iskustvu rada zaposlenih na određeno vrijeme, pregled dosadašnjih spoznaja o nesigurnim aspektima zaposlenosti u Hrvatskoj i sekundarnu analizu recentno provedenih anketa na istu temu.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 674 osobe s radnim iskustvom i mlađe od 65 godina, a njime su mapirana iskustva, razlozi i perspektive zapošljavanja na određeno, (ne)jednakost tretmana i marginalizacija na radnom mjestu, te utjecaj rada na druge aspekte života radnika. Dizajnom istraživanja obuhvaćene su norme regulirane Zakonom o radu i europskom direktivom o radu na određeno, a fokus analize bio je na usporedbi iskustava zaposlenih na određeno i neodređeno vrijeme.

Za sudjelovanje je potrebno prijaviti se na poveznici: https://forms.gle/uoZhyEbhM7oZeH2k6.

Svi prijavljeni sudionici dobit de link i lozinku s kojom de se modi priključiti predstavljanju istraživanja, kao i tehničke upute za korištenje aplikacije ZOOM. Potvrda sudjelovanja i navedene informacije bit de poslane najkasnije jedan dan prije održavanja.

Predstavljanje istraživanja održava se u okviru projekta „Rad po mjeri čovjeka“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj je isključiva odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Opširnije informacije na Facebook najavi