Hrvatska, Nekategorizirano

Savez samostalnih sindikata Hrvatske poziva na savjetovanje o radničkim pravima

Savez samostalnih sindikata Hrvatske poziva na novo javno savjetovanje o radničkim pravima koje će se putem ZOOM platforme održati u četvrtak, 14. siječnja 2021. u 17 sati.  Savjetovanje je namijenjeno mladim radnicima i radnicima, onima koje rade na određeno ili koji tek traže posao te svima onima koje zanimaju radnička prava.

Savjetovanje je organiziramo u okviru projekta Rad po mjeri čovjeka, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 996.355,54 kuna. Projekt traje 24 mjeseca, a provodi se u razdoblju od 27. srpnja 2020. do 26. srpnja 2022. godine.

Nositelj projekta je Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), dok kao partneri u provedbi projekta sudjeluju Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), Sindikat trgovine Hrvatske (STH) te Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Poziv prenosimo u cjelosti:

Tražiš posao i nadaš se da ćeš uskoro zasnovati radni odnos? Želiš znati što te smiju pitati na razgovoru za posao i što bi ti njih trebao_la pitati ili tražiti prije nego što potpišeš ugovor?
Zaposlen_a si na određeno vrijeme ili na nekom još čudnijem obliku ugovora i zanima te kakva točno radnička prava imaš? Smije li ti poslodavac uskratiti neko pravo koje daje kolegama koji su zaposleni za stalno?
Borba za svoja radnička prava započinje informiranjem o pravima koja nam jamči zakon, kao i načinima kako ih možemo ostvariti ili još poboljšati u praksi.- Što su radnička prava i kako ih ostvariti?

– Kakve povrede prava se događaju u praksi?
– Kakva prava imaju zaposleni na određeno vrijeme?
– Kako spriječiti nepravedna ponašanja od strane poslodavca?
– Kako zauzeti pravilni stav u zaštiti svojih prava kada tražite svoj prvi (pravi) posao?
– Što radnici mogu poduzeti da poboljšaju radnička prava u svojoj radnoj sredini?

U glavi ti se vrte pitanja o ovim temama, a ne znaš kome ih postaviti?

O ovim temama govorit će i na pitanja sudionika odgovarati:
• Nediljka Buklijaš, stručna suradnica za edukaciju i mlade (SSSH)
• Sunčica Brnardić, savjetnica za radno i socijalno pravo (SSSH)

Prijava za sudjelovanje može se ispuniti preko sljedeće poveznice:
https://forms.gle/F5r4jQgbR51oDAq17

Link na Facebook događaj: https://www.facebook.com/events/1529059130624153/