Aktivizam, Nekategorizirano

Kako do bolje informiranosti radnika i zašto je to važno za društvo?

Informacija je moć, a aktivni i informirani građani ključni su za ostvarivanje demokracije i socijalne pravde, uključujući i bolje stanje radničkih prava. Praksa nam nažalost pokazuje kako radnici nisu u dovoljnoj mjeri informirani o svojim radničkim pravima, ne znaju je li im neko pravo povrijeđeno te ne znaju, ili se ne usude, zaštititi svoja prava. Ipak, sindikat i ovdje čini razliku: članovi sindikata puno su bolje upoznati sa svojim pravima i rjeđe im se krše prava, a informiraniji radnici spremniji su i založiti se za bolja prava. To je pokazalo i provedeno istraživanje o informacijskoj pismenosti u kontekstu radničkih prava koje će biti predstavljeno na tribini. Uz rezultate istraživanja, na tribini ćemo u panel raspravi razgovarati o osvješćivanju društva o važnosti radničkih prava, o važnosti informiranosti radnika o pravima, o tome što različiti akteri – od sindikata do obrazovnog sustava – mogu učiniti kako bi se poboljšala informiranost i kako vratiti povjerenje u pravnu državu i funkcioniranje institucija – navodi u priopćenju koje prenosimo Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

O ovim temama razgovarat ćemo na tribini pod nazivom Kako do bolje informiranosti radnika i zašto je to važno?, koju organizira Savez samostalnih sindikata Hrvatske 20. prosinca, od 14:00 do 16:30 sati, preko aplikacije ZOOM.

Na tribini sudjeluju:

Dijana Šobota, SSSH, izvršna tajnica za međunarodne odnose i razvoj organizacije, autorica istraživanja

Ana Milićević Pezelj, SSSH, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike

Domagoj Ferdebar, Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH), tajnik

Dražen Opalić, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, pomoćnik ministra

Admira Ribičić, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove

Dr. sc. Boris Jokić, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ), ravnatelj

Ovom tribinom želimo potaknuti javnu raspravu o važnosti informiranosti radnika te kakve posljedice neinformiranost ima na radnike i za društvo te pridonijeti ostvarivanju sustavne promjene koja će pomoći podići razinu informiranosti radnika, a time i razine radničkih prava.

Na tribini želimo okupiti radnike, članove sindikata, stručnjake i sve one koje zanima ova tema.
Pridružite nam se na tribini „Kako do bolje informiranosti radnika i zašto je to važno za društvo?“ i svojim idejama i prijedlozima doprinesite zajedničkoj borbi za bolja i sigurnija radna mjesta!

Sudjelovanje je potrebno prijaviti putem linka:
https://forms.gle/wQJ5JkfKTJyWZUmH7

Tribina se održava u sklopu projekta „Rad po mjeri čovjeka“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.