Aktivizam, Nekategorizirano

Osnovan sindikat SKUPA: Za radnike u civilnom društvu i neprofitnim organizacijama

Registriran je Sindikalni kolektiv udruženih prekarnih radnica i aktivista – SKUPA koji je, ističu, po prvi puta na nacionalnoj razini okupio radnice i radnike u civilnom društvu u borbi za radnička prava svih koji djeluju u udrugama, zadrugama, zakladama, sindikatima i političkim strankama.

Iz SKUPA-e su u srijedu priopćili da su osnovani 7. prosinca prošle, a 5. siječnja ove godine registrirani pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te su uz poruku “Uključite se u sindikat” otvoreni svim novim članicama i članovima, na samo imaju li konkretne probleme na poslu, već i “zato što si međusobno želimo biti podrška i SKUPA graditi bolje društvo!”.

Poručuju da osnažuju radnike i radnice u civilnom društvu i organizirano im pružaju podršku u borbi za radna prava i dostojanstvene radne uvjete te unaprjeđenje rada civilnog društva u cjelini.

Osnovani su, dodaju, jer postoji potreba da se radi na specifičnim problemima u civilnom neprofitnom sektoru, a koji proizlaze iz načina funkcioniranja, ali i financiranja udruga.

Iz sindikata najavljuju da će upozoravati na štetne prakse poslodavaca i davati konkretne prijedloge kako se radni uvjeti mogu unaprijediti, što uključuje metode rada i borbe koje sindikatu stoje na raspolaganju, primjerice pregovaranje ili štrajk.

Na drugoj razini, ističu, nastupajući prema javnim i privatnim donatorima borit će se za izmjenu pravila financiranja koja bi udrugama i drugim organizacijama financiranima putem javnih poziva omogućile poštivanje radničkih prava.

Naime, upozoravaju, zbog projektnog financiranja, udruge često nisu u mogućnosti poštovati sve odredbe Zakona o radu. Primjerice, često ne mogu isplatiti otpremninu u slučaju raskida radnog odnosa ili isplatu prekovremenih sati, jer su udruge neprofitne organizacije, a pokrivanje takvih troškova ne predviđa niti jedan projekt.

“Dobre prakse koje postoje u sektoru često su bazirane na neformalnim dogovorima i dobroj volji udruga i osoba koje ih vode, a kao sindikat želimo detektirati te prakse i usustaviti ih, kako bi postale pravno obvezujuće, i upravo tu vidimo dodanu vrijednost organiziranih radnika i radnica te sindikata”, naglašava članica Glavnog odbora SKUPA-e Lana Kučer.