Nekategorizirano, Stajališta

HND: Na trećim programima HRT-a provodi se kulturocid

HRT-3Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u utorak je u priopćenju izrazilo najoštriji prosvjed zbog, kako navode, svjesnog uništavanja programa HRT-a što ga provodi v.d. vodstvo javne radio-televizije, ističući da su događaji na trećim programima radija i televizije ravni kulturocidu.

HND u priopćenju koje potpisuje predsjednik Društva Saša Leković, upozorava da v.d. vodstvo javne radio-televizije “za radikalne promjene, koje čak zadiru u jesensku shemu, nema nikakvih ovlasti”.

Ono što se događa s trećim programima radija i televizije ravno je kulturocidu, te je u skladu sa stavom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića iz “Glasa koncila” od prije tri godine, ocjenjuje HND citirajući Hasanbegovića: “Kome nije jasno o čemu je riječ, predlažem da svaki dan sluša Treći program Hrvatskog radija i ‘postmodernu’ neojugoslavensku ‘dekonstrukciju’ i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta, naravno ne više novcem stanovitih zaklada, već hrvatskih poreznih obveznika“.

HND dodaje da je “zabrinjavajući napad na struku na Trećem programu radija” nezasluženo ostao u sjeni široj javnosti vidljivijeg uništavanja Trećeg programa televizije, koji se u njegovoj kratkoj povijesti počeo uspoređivati s vrhunskim tv programima poput francuskog Arte. “Prema izvorima HND-a, v.d. urednici HRT-a rekli su da je Treći program radija ideološki najostrašćeniji radijski kanal i da će iskorijeniti aktivizam u redakciji. No upravo je sada Treći program radija postao aktivistički, politički ostrašćen i nestručan. Na tom se programu ukidaju rijetki i vrijedni dokumentarni sadržaji, a umjesto njih se uvodi studijsko-razgovorni program religijskog i kranje ideologiziranog karaktera”, stoji u priopćenju.

Smatra da će “posljedice napada” biti dalekosežne jer se “uništava izniman kulturni kontinuitet, kojeg su desetljećima stvarali vrsni novinarski profesionalci, teoretičari i znanstvenici svih profila, umjetnici i filozofi”.

Najnoviji udari na Treći program radija, navodi HND, ukidanje su emisije “Jutro na trećem” Ivice Prtenjače, najslušanije na tom programu Hrvatskog radija, te ukidanje, bez obrazloženja, obje emisije novinarke i urednice Ljubice Letinić – „Audio.doc“ i „Skrivena strana dana“. (HINA)