Hrvatska, Nekategorizirano

Kuća ljudskih prava: Od 2015. u Hrvatskoj više od 75 napada na novinare

 Arhivska fotografija od 10.12.2009. godine s prosvjednog skupa - "Stop cenzuri - sloboda novinarima" održanog u Zagrebu. foto HINA / Damir SENČAR / mm
Arhivska fotografija od 10.12.2009. godine s prosvjednog skupa – “Stop cenzuri – sloboda novinarima” održanog u Zagrebu. foto HINA / Damir SENČAR / mm

Kuća ljudskih prava Zagreb (KLJP) najoštrije je osudila napad na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) i novinara Sašu Lekovića, ističući da nije riječ o izoliranom slučaju jer je od prošle godine zabilježeno više od 75 napada na novinare i novinarke u Hrvatskoj.

“Posebno zabrinjava što je posljednji napad, diverzija na automobilu, imala za cilj nanošenje fizičkih ozljeda gospodinu Lekoviću. Uzimajući u obzir težinu situacije, KLJP zahtijeva hitnu i bezodložnu reakciju policije i državnog odvjetništva. Svaki napad, a posebno fizički napadi na novinare i novinarke moraju biti hitno i temeljito istraženi, a počinitelji sankcionirani.

Ovo nažalost nije izolirani incident, nego nastavak alarmantnog trenda napada na novinare i novinarke te medije. Tijekom svog redovnog praćenja i bilježenja događaja vezanih za kršenja medijskih prava i sloboda, KLJP je zabilježila ukupno 75 slučajeva fizičkih i verbalnih napada, prijetnji i vanjskih pritisaka u 2015. i 2016. godini”, navode u priopćenju.

Ističu da je na ozbiljnost situacije tijekom svog posjeta Hrvatskoj proljetos upozorio i Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks naglasivši kako napadi na novinare i novinarke moraju biti tretirani s posebnom ozbiljnošću te da institucije moraju poslati jasnu i jaku poruku o neprihvatljivosti takvog ponašanja u demokratskom društvu.

“Nažalost, kao što svjedoči i recentni primjer prijetnji upućenih novinaru Goranu Borkoviću i redakciji portala Forum.tm, KLJP upozorava da hrvatske institucije, prije svega policija i državno odvjetništvo, ne pristupaju ovom problemu ozbiljno.

Hrvatska je dužna i sukladno članku 10. Europske konvencije o ljudskim pravima poduzeti sve aktivne mjere kako bi stvorila i osigurala poticajno okruženje za slobodu izražavanja. To nužno podrazumijeva i zaštitu novinara i novinarki od napada kao što je to dodatno naglašeno u Preporuci Odbora ministara Vijeća Europe o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika”, ističu u toj udruzi.