EHO, Nekategorizirano

Traži se rješenje za spas neprofitnih medija

Naslovna slika preuzeta iz Youtube videa „Press Censorship in Japan“ prema Creative Commons licenci.

Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, ovim priopćenjem upozorava da je završetkom programa bespovratnih potpora medijima trećeg sektora ugrožena egzistencija 280 radnika u novinarskoj djelatnosti te 20 neprofitnih medija. Nadalje, Leković ističe da, suprotno prevladavajućim zabludama, mediji trećeg sektora nisu bili financirani sredstvima proračuna Republike Hrvatske te da izgubljene plaće i honorari nisu basnoslovnih iznosa, već da je riječ o par desetaka plaća od oko 4.000 kuna netto i honorarima koji u pravilu nisu premašivali iznos od nekoliko stotina kuna mjesečno. Zaključno, Leković od nove vlasti zahtijeva da, u suradnji sa strukovnim udruženjem, čim prije donese medijsku strategiju i ponudi rješenja za opstanak medija trećeg sektora.

Završetkom programa bespovratnih potpora neprofitnim medijima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, koji je u posljednje tri godine osnažio treći medijski sektor, 280 novinara sa zadnjim danom rujna ostalo je bez prihoda za život. Budućnost 20 neprofitna medija, u kojima je radilo 30 stalno zaposlenih novinara i 250 vanjskih suradnika, neizvjesna je.

Rezultat je to političkog djelovanja ministra kulture na odlasku Zlatka Hasanbegovića, koji je u siječnju ove godine ukinuo program sufinanciranja neprofitnih medija, raspustio stručno povjerenstvo koje je te potpore dodjeljivalo te stopirao program potpore medijima zajednice za koji je Ministarstvo u prošlom mandatu osiguralo 30,6 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Tako su Hasanbegovićevim ‘radom’ prekinuti programi koji su barem djelomično zaustavljali trend odlazaka profesionalnih novinara na burzu, kao i potpunog društvenog i materijalnog urušavanja profesije.

Usprkos raširenih tvrdnji kako se na te portale trošio novac poreznih obveznika, treba naglasiti kako je rad neprofitnih medija sufinanciran sa nešto manje od tri milijuna kuna od prihoda igara na sreću Hrvatske lutrije, dakle ne iz proračunskog novca. Ta skromna sredstva bila su dostatna da pojedini portali zaposle prosječno po jednog novinara za neto plaću od oko 4.000 kuna, a honorari vanjskih suradnika nerijetko su dosezali tek par stotina kuna mjesečno.

Važnost neprofitnih medija leži u obradi društveno važnih tema za koje komercijalni mediji rijetko pokazuju interes. Za dosadašnji model financiranja neprofitnih medija zainteresirala se Europska federacija novinara te ostale novinarske organizacije, čija je zajednička delegacija nedavno boravila u Hrvatskoj, pohvalivši ga kao jednu od rijetkih pozitivnih stvari na novinarsko-medijskoj sceni u nas.

Način na koji je Zlatko Hasanbegović vodio Ministarstvo kulture, posebno kada je riječ o medijima, smatramo ozbiljnim ugrožavanjem demokracije i pluralizma. Učinjen je golem korak unatrag kada je riječ o slobodi medija i pravu na slobodu izražavanja, dok je istodobno ohrabren revizionizam, čime su protudemokratske i totalitarne ideje dobile pravo građanstva. Izborom Hasanbegovića za ministra teško je narušen ugled Republike Hrvatske u međunarodnim krugovima.

Hrvatsko novinarsko društvo od budućeg mandatara Vlade Republike Hrvatske očekuje da ozbiljno povede računa o osobi koju će izabrati za novog ministra/icu kulture kako bi se u što kraćem roku sanirala šteta koju je svojim djelovanjem počinio odlazeći ministar. Kako u medijskom, tako i ukupnom kulturnom prostoru, s kojim je sustavno odbijao bilo kakvu komunikaciju, a pogotovo suradnju, a u svoj resor pripuštao tek svoje svjetonazorske istomišljenike kojima je isključivost i netolerancija prema drugima i drugačijima glavna odrednica djelovanja.

HND od novog ministra/ice traži da hitno riješi goruće probleme na medijskom polju te da s HND-om, kao strukovnom novinarskom udrugom, te predstavnicima medija što prije otvori dijalog radi donošenja medijske strategije u skladu s najboljim demokratskim praksama, koja treba sadržavati i rješenje za sustavno financiranje trećeg medijskog sektora.

Preuzeto sa portala: Slobodni Filozofski