Nekategorizirano, Stajališta

HND traži da o prijetnjama novinarima raspravlja Hrvatski sabor

Zahtijevaju najhitnije postupanje nadležnih institucija
Zahtijevaju najhitnije postupanje nadležnih institucija

Priopćenje Hrvatskog novinarskog društva prenosimo u cijelosti:

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) duboko je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravnih prijetnji novinarima posljednjih dana čak i povećao.

Posljednji primjeri su prijeteća pisma koja su primili ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić te glavni urednik portala Forum.hr Goran Borković.

Jedno pismo „potpisano“ je s „Jedan HOS-ovac“ a drugo s „Ustaške zmije“ a ispod oba „potpisa“ je ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Uz primatelje u tim prijetećim pismima anonimni su pošiljatelji ispisali i odvratne uvrede na račun još nekolicine novinara i drugih javnih osoba.

HND još jednom podsjeća da je od prijetnji do fizičkog nasilja malen korak te zahtjeva najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj za društvo krajnje opasnoj pojavi neizostavno raspravlja već na prvoj sjednici.

Očekujemo i da se zbog značaja ove teme saborski zastupnici o njoj očituju na plenarnom zasjedanju.

Saša Leković, predsjednik HND-a