Hrvatska, Nekategorizirano

“Mladi žele raditi u Hrvatskoj, a ne u Minhenu”

mars-za-radnicka-pravaUdruga CESI 11. studenog u Kući ljudskih prava održala je tribinu na temu “Mladi žele raditi u Hrvatskoj, a ne u Minhenu” u Kući ljudskih prava. Tema tribine bila je mogućnosti zapošljavanja mladih, a posebice mladih NEET žena u dobi od 20 do 30 godina koje nisu u sustavu obrazovanja i osposobljavanja, te radnička prava mladih.

Na tribini su govorili: Ivana Vučetić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Karlo Kralj, predsjednik Mreže mladih Hrvatska, Anja Repalust članica inicijative Za rad spremne i Luka Bogdan, član Savjeta mladih Grada Zagreba te ujedno tajnik Instituta za stručno usavršavanje mladih.

Moderatorica na tribini bila je Anamarija Tkalčec.

Tijekom tiribine problematizirana su četiri ključna pitanja vezana uz:

1. nedostatak zapošljavanja mladih u javnoj upravi putem mjera za zapošljavanje mladih (iskorištavanje radne snage od strane tijela javne uprave?),

2. preferenciju mladih za zapošljavanje u javnoj upravi te njihov stav da je zaposlenje u javnoj upravi sigurno i stalno te relativno dobro plaćeno koje im nudi financijsku stabilnost (takav stav mladih u javnosti često bude kritiziran, a zapravo ne predstavlja li on normalnu želju svake mlade osobe, budući da im stabilnost nije omogućena u privatnom sektoru?),

3. prekomjerno poticanje mladih na samozapošljavanje/pokretanje startup-ova (što je sa osobama koje ne žele pokrenuti vlastiti posao i možemo li povećati zapošljavanje na taj način?),

4. nedovoljno poticanje zapošljavanja osoba s srednjom stručnom spremom (zašto mjere zapošljavanja mladih nisu usmjerenije u tom području?).

Zaključak koji je proizašao iz rasprave odnosi se na veću aktivnost mladih u javnom iskazivanju nezadovoljstva trenutnom situacijom u Hrvatskoj kao i njihovog političkog angažmana i organiziranja mirnih prosvjeda kako bi se nezadovoljstvo iskazalo.

Tribina je organizirana u okviru projekta Mlade žene žele raditi koji je financiran od strane Grada Zagreba i i Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah kroz Fond mladih Uzgon.

 

Izvor i foto: Cesi