Nekategorizirano, Stajališta

Hrvatskoj potreban zakon o zaštiti zviždača

Na fotografiji Duje Prkut iz GONG-a. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Na fotografiji Duje Prkut iz GONG-a. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Hrvatska treba donijeti zakon o zaštiti zviždača jer je postojeći model njihove zaštite iznimno staromodan i svodi se na sudsku zaštitu pa su prepušteni sami sebi, istaknuo je u utorak Duje Prkut iz GONG-a na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava koji je dio Koalicije za zaštitu zviždača jugoistočne Europe, prenosi HINA.

U Hrvatskoj je nova Vlada tek došla na vlast, ali ubrzo mora donijeti dokument koji još nije prepoznat od javnosti kao izuzetno bitan, a radi se o antikorupcijskom planu za 2017. i 2018. godinu. U aktualnom antikorupcijskom planu, koji se zapravo nije ni provodio, pitanje zviždača je tek sporadično spomenuto, ustvrdio je Prkut.

Nadamo se da ćemo u novom antikorupcijskom planu vidjeti snažne mjere unaprijeđenja sustava zviždanja, to će biti veliki tekst za Vladu koja zasad stavlja naglasak na poboljšanje ekonomskih pokazatelja, a pitanja antikorupcije su pomalo pala u drugi plan, iako je i u Vladi reformski partner Most, kaže Prkut.

Ustvrdio je da prethodna Vlada nije provodila antkorupcijsku politiku te izrazio nadu da će s novim sazivom Sabora profunkcionirati Nacionalno vijeće za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije.

U Hrvatskoj su odredbe o zaštiti zviždača raštrkane u nekoliko zakona, a jedina zaštita im je pokretanje sudskog postupka zbog odmazde koji su pretrpjeli na svom radnom mjestu. Zviždač je u takvom sustavu prepušten sam sebi, upozorio je Prkut.

Ohrabruje što u regiji dolazi do pomaka u zaštiti zviždača, ali zabrinjava koliko daleko može ići odmazda nad njima zbog lošeg sustava zaštite. Unatoč svemu, Hrvatska ima bolja zakonska antikorupcijska rješenja od nekih starih država članica EU, no kako nove zemlje kandidatkinje imaju strože uvjete za pristup EU-u njihovi će zakoni biti kvalitetniji od naših, primjerice BiH, drži Prkut.

Na fotografiji predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković, foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Na fotografiji predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković, foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Predsjednik HND-a Saša Leković podsjetio je na najpoznatije hrvatske zviždačice Vesnu Balenović, koja je upozoravala na nepravilnosti u Ini, i Ankicu Lepej, koja je iznijela podatke o novcu na računu supruge tadašnjeg hrvatskog predsjednika Ankice Tuđman, koji nije bio prijavljen u imovinskoj kartici.

Zviždači su važni za medije jer daju informacije od javnog interesa novinarima i dokle god se budu morali sakrivati, gubiti posao, pa čak i život, to nas ne zadovoljava ni kao novinare niti kao građane, naglasio je Leković.

Izrazio je nadu da će se uskoro moći razgovarati o konkretnim prijedlozima za zakonska rješenja koja bi pomogla da se zviždači više neće morati skrivati nego da će dobiti i neku vrstu zadovoljštine za to što rade.

Mark Worth iz Southeast Europe Coalition on Whistleblower Protection, na konferenciji organiziranoj u suradnji s Kućom ljudskih prava , GONG-om i Centrom za mirovne studije, govorio je o iskustvima zaštite zviždača u Europi i svijetu.