Inicijative, Nekategorizirano

Kuća ljudskih prava: Obilježite Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Antifašisti prosvjedovali protiv skupa ekstremnih desničara, foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Antifašisti prosvjedovali protiv skupa ekstremnih desničara, foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Kuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije pozvali su u ponedjeljak medije na obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u znak sjećanja na Kristalnu noć iz 1938., napominjući da antifašizam danas predstavlja borbu za ravnopravnost i solidarnost u društvu te otpor ustaljenim praksama koje izazivaju podjele.

Udruge su pozvale medije da uz sam komemorativni karakter obljetnice građane podsjete na promišljanje sužavanja prostora sloboda, kao i postojanja prostora za otpor takvoj praksi.

„Kakve se poruke upućuju pripadnicima manjina, kako u našim sredinama tretiramo Rome, izbjeglice ili LGBT populaciju, primjećujemo li druge i drugačije, zašto neke društvene skupine ponovno propituju neka civilizacijska dostignuća poput reproduktivnih prava, kako se kao društvo nosimo s problemom siromaštva neka su od pitanja koja kao građani Hrvatske, ali i Europske unije možemo postaviti te promisliti kako na njih odgovoriti, ne samo riječima nego i djelima“, stoji u priopćenju.

Udruge smatraju da je prvi važan korak u tome distanciranje od nasilja, isključivosti i govora mržnje.

Volonteri Kuće ljudskih prava i Centra za mirovne studije će 9. studenog dijeliti građanima letke i naljepnice koje ukazuju na zabranu javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma obilježava se 9. studenoga u povodu obljetnice Kristalne noći, pogroma Židova organiziranog diljem nacističke Njemačke i Austrije u noći s 9. na 10. studenoga 1938., koji je rezultirao stotinama ubijenih Židova dok je 30 tisuća njih uhićeno i poslano u nacističke logore smrti.