Inicijative, Nekategorizirano

Motivacija za roditeljstvo LGBTIQ osoba

Do sada nije provedena ovakva vrsta istraživanja
Do sada nije provedena ovakva vrsta istraživanja

U tijeku je provedba istraživanja o motivaciji za roditeljstvo kod LGBTIQ osoba kojeg provode tri psihologinje, Marina Štambuk, Antonija Maričić i Marina Milković, kojim žele ispitati iskustva, razmišljanja i stavove o roditeljstvu lezbijki, gejeva, biseksualnih, trans* (transrodnih, transpolnih i rodno varijantnih), interspolnih i queer osoba (u nastavku LGBTIQ osobe), prenosi Libela.

Istraživanja o roditeljstvu do sada su uglavnom bila usmjerena na heteroseksualne i cisrodne osobe (osobe čiji doživljaj vlastitog rodnog identiteta odgovara spolu i rodu dodijeljenima pri rođenju).

Budući da se LGBTIQ osobe u ostvarivanju svoje roditeljske uloge susreću s nizom specifičnih izazova važno je bolje razumjeti što određuje motivaciju LGBTIQ osoba da imaju odnosno nemaju djecu.

Sudjelovanje u istraživanju “Motivacija za roditeljstvo LGBTIQ osoba u Hrvatskoj” u potpunosti je anonimno (program ne bilježi IP adrese) i dobrovoljno.

U istraživanju se može sudjelovati tako da se ispuni upitnik na ovom linku. Samo ispunjavanje upitnika traje 20ak minuta, a upitnik je namijenjen svim LGBTIQ osobama, neovisno o tome žele li ili ne žele postati roditelji, ističu psihologinje.