Inicijative, Nekategorizirano

U Humu na Sutli postavljena prva klupa za dojenje u Hrvatskoj

Klupica za dojenje ima i prematalicu
Klupica za dojenje ima i prematalicu

Povodom netom završenog Međunarodnog tjedna dojenja koji se svugdje u svijetu, a naravno i kod nas, održavao od 1. do 7. kolovoza, Hrvatska je dobila svoju prvu klupu za dojenje, piše Index.

Postavljena je u neposrednoj blizini osnovne škole gdje se djeca i mame i inače igraju i ne – nije riječ o metropoli! Na ovu su ideju došle mame, članice grupe Humska kap ljubavi iz Huma na Sutli.

– Grupa za potporu dojenja Humska kap ljubavi – Općina Hum na Sutli, djeluje već tri godine, održavamo mjesečne tematske sastanke svakog prvog utorka u narodnoj knjižnici.

Povodom svjetskog tjedna dojenja odlučile smo napraviti dva projekta. Mlada mama i doktorica Marina Kokić Golub osmislila je letke vezane za prve dane dojenja, sve potrebne informacije za priključenje grupi i što lakše dojenje. Otisnule smo 300 letaka, naravno uz sponzorstvo Općine, podijelile smo ih u svim lokalnim ambulantama, pedijatrima i doktorima opće prakse da ih mogu proslijediti mamama pri dolasku na sistematski pregled.

Naša mama, i prva majka voditeljica, gđa Ines Petek, vodila je i osmislila projekt, „Dojenje je „in“ – dojimo svoje bebe svuda!” te smo uz financijsku podršku naše Općine i načelnika Zvonka Jutriše dale izraditi klupicu za dojenje s prematalicom. Uz zlatne ruke našeg stolara Miroslava Podhraški, klupica je pronašla svoje mjesto u parku, kraj osnovne škole!”, istaknula je mama i voditeljica udruge Veronika Špiljak Berc te dodala:

– Postavljanjem klupice želimo istaknuti da dojenje nije bauk, da se toga ne treba sramiti, već ponosno uzdignute glave nahraniti svoje bebe, bez obzira na mjesto i vrijeme! Ponosni na uspješno odrađenim projektima, obilježenom tjednu dojenja zahvaljujemo na moralnoj potpori patronažne sestre Goge Špoljar, financijskoj potpori Općine i razumijevanju našeg načelnika za naše potrebe nastavljamo s druženjima, idejama i projektima, dojimo bebice svuda i šaljemo jasnu poruku: „Dojenje je “in”!“

No, kako naslov sugerira, klupa u Humu na Sutli nije jedina klupa za dojenje u Hrvatskoj. I u Krapini je osvanula jedna, na Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda, gdje je jedna klupa, također u sklopu projekta “Dojenje je “in”, obojana drugačijom obojom i nosi prigodan natpis “Grad Krapina – prijatelj dojenja”.