Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Nastavili smo sa savjetovanjem maloljetnih mama

Projekt su nastavili u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Križevci
Projekt su nastavili u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Križevci

Projekt „Zajedno za mame“ koji je započeo 2015. godine s ciljem osnaživanja udruge “Hera“ Križevci za primjenu standarda kvalitete u pružanju socijalnih usluga maloljetnim i mladim majkama u riziku od socijalne isključenosti, te njenog umrežavanja s institucionalnim pružateljima socijalnih usluga radi osiguravanja kvalitetne podrške maloljetnim i mladim majkama u riziku od socijalne isključenosti na području Koprivničko-križevačke županije – još uvijek traje.

Savjetovalište samo u Križevcima

Naime, u sklopu projekta ortvoreno je Savjetovalište za maloljetne i mlade majke u Centru za socijalnu skrb Križevci u kojem su se provodila grupna savjetovanja s korisnicama.
– Kako je projekt završio krajem veljače 2016. godine, prijavile smo nastavak aktivnosti projekta pod nazivom “Sve za mame”, na javni poziv za projekte udruga Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije. Nažalost aktivnosti projekta “Sve za mame” koji je uključivao savjetovanja s maloljetnim i mladim majkama te širenje mreže partnerstava sa OCD-a i institucijama nastavile smo provoditi samo na području Grada Križevaca. Razlog tome je što je Županija podržala aktivnosti koje su uključivale i radionice na području gradova Koprivnice i Đurđevca s vrlo malo financijskih sredstava. Zato smo morale odustati od provođenja aktivnosti na području ta dva grada, jer ta su sredstva bila nedostatna za bilo kakve aktivnosti – kaže Marina Švagelj Jažić, koordinatorica HERE.

Razmjena iskustava

Projekt “Sve za mame ” provodio se u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Križevci te udrugom “Vrtuljak”. Projektom je odrađeno 5 radionica i 9 individualnih savjetovanja.

– Projektom “Sve za mame” koji je zapravo nastavak projekta Zajedno za mame obuhvaćene su maloljetne i mlade majke s područja Križevaca u dobi od 16 – 29 godina te članovi obitelji. Korisnice su sudjelovale na edukativno-informativnim grupama, njih tri, s temama za koje smo smatrale da će korisnicama biti od koristi te da će tako unaprijediti svoja znanja i vještine, te ih poticati na razmjenu iskustava.

Osim grupnih susreta korisnice su kroz individualna savjetovanja mogle doći do informacija koje ih zanimaju te su im potrebne, a najčešće su bile vezane uz djecu, njih osobno ili pak pravnih pitanja vezanih uz uzdržavanje odnosno alimentaciju i prava iz sustava socijalne skrbi – kaže Švagelj Jagić.

Relevantan pružatelj socijalnih usluga

Projektom “Zajedno za mame” u udruzi su osnažili ljudske i analitičke kapacitete organizacije prijenosom znanja i iskustava Udruge roditelja Korak po korak i Udruženja Djeca prva putem provođenja edukacija za primjenu standarda kvalitete u pružanju socijalnih usluga te pilot primjenom modela socijalnih usluga za maloljetne i mlade mame Mama je mama u Koprivničko-križevačkoj županiji uz osiguravanje mentorske podrške.
– Partnerstvom i suradnjom s Centrom za socijalnu skrb Križevci doprinjelo se prepoznavanju “HERE” kao relevantnog pružatelja socijalnih usluga u zajednici, a u ovom slučaju maloljetnim i mladim majkama. S Centrom za socijalnu skrb Križevci potpisan je i protokol o postupanju u pružanju socijalnih usluga maloljetnim trudnicama, mladim i maloljetnim majkama u riziku od sociajlne isključenosti. S njima smo nastavile i suradnju i partnerstvo na drugim projektima te širenju mreže socijalnih usluga.

Potpisale smo i Sporazum o suradnji s ciljem umrežavanja organizacija civilnoga društva s institucionalnim pružateljem usluga radi osiguravanja kvalitetne pomoći i podrške ženama žrtvama nasilja, radi zaštite i poštivanja ljudskih prava, podupiranja vrijednosti nenasilja, prava na jednako postupanje, javno djelovanje u svrhu poboljšanja položaja marginaliziranih grupa i pojedinaca, prevenciju diskriminacije i svih oblika nasilja te razvijanja partnerskog odnosa i suradnje u zajednici. Iskustvo koje smo stekle kroz partnerstvo i upoznavanje može nam samo koristiti u apliciranju projekata na natječaje – zaključila je.

Projekt “Zajedno za mame” provodio se u okviru instrumenta “Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za pružanje socijalnih usluga (HR.5.2.04)” Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala” 2007.-2013.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike s iznosom od 528.150,58 kuna.

Maja Celing Celić