Nekategorizirano, Rad udruga

Prvi put se u Hrvatskoj najmlađim građanima daje moć

U istraživanju je sudjelovalo više od 3.100 sudionika
U istraživanju je sudjelovalo više od 3.100 sudionika

U okviru projekta „Organizacije koje brinu“ provedeno je istraživanje “Što ti želiš promijeniti?“ s istoimenim pitanjem na kojeg je odgovorilo više od 3.100 sudionika, od čega čak 2.600 od djece i mladih iz Belišća, Svetog Ivana Zeline i Vukovara.

– Moramo priznati da su nas naši najmlađi sudionici u istraživanju iznenadili svojim zrelim razmišljanjima, skromnim prijedlozima i iskrenim željama.

Prikupljanjem i razmatranjem dječjih prijedloga te uvrštavanjem u lokalne strategije za razvoj djece i mladih ostvarit ćemo jednu od naših najvažnijih aktivnosti u projektu ‘Organizacije koje brinu’, a to je davanje glasa djeci i mladima, osluškivanje njihovih razmišljanja i djelovanje u skladu s njihovim stvarnim željama i potrebama.

Jer, iako se čini da je lokalnu strategiju razvoja djece i mladih nemoguće raditi bez uvida u njihove misli i osjećaje, tek se ovim projektom po prvi put u Hrvatskoj našim najmlađim građanima daje moć.

Moć je to kojom mogu utjecati na svoje lokalne sredine i ostaviti svoj trajni trag, zalažući se za poboljšanje i unapređenje materijalnih i nematerijalnih uvjeta za sretnije i ljepše odrastanje – istaknula je Marina Trbus, voditeljica projekta „Organizacije koje brinu“ iz Udruge roditelja Korak po korak.

Projekt „Organizacije koje brinu“ provodi Udruga roditelja Korak po korak u partnerstvu s Gradom Svetim Ivanom Zelinom, Udrugom mladih Zeline, Centrom mladih Belišće, udrugom Proanima.kreativka iz Vukovara i udrugom PRONI iz Osijeka, a na projektu surađuju i Grad Belišće, Grad Vukovar te Udruga gradova kao pridruženi partneri.

Cilj je projekta osnažiti lokalne organizacije civilnog društva u praćenju i zagovaranju dobre vladavine te povećati participaciju djece, roditelja i ostalih građana u oblikovanju lokalnih politika za djecu i mlade.

Projekt se provodi u okviru programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“.

Financira ga Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Vrijednost projekta iznosi 240.000,00 eura.

Gradimir Đukarić