Nekategorizirano, Rad udruga

Projekt “Mama je mama” proglašen primjerom dobre prakse

Foto: Udruga roditelja Korak po korak
Foto: Udruga roditelja Korak po korak

Aktivnosti projekta Mama je mama, koji od 2005. godine provodi Udruga roditelja Korak po korak, predstavljene su na konferenciji “Održivi razvoj i ravnopravnost spolova: Uloga obiteljske politike i primjeri dobre prakse”, priopćila je ta udruga.

Konferencija je održana 19. i 20. travnja u Amsterdamu, a organizirali su je Konfederacija obiteljskih organizacija Europske unije (COFACE) i UN Focal Point on the Family u cilju isticanja važnosti obiteljske politike u provedbi održivih razvojnih ciljeva, s posebnim naglaskom na postizanje ravnopravnosti spolova te osnaživanje djevojaka i žena.

“Ponosni smo što je naš rad s maloljetnim i mladim majkama prepoznat kao važan te kao primjer ostalim uključenim zemljama i to nam daje dodatni poticaj za nastavak naših brojnih aktivnosti u sklopu projekta ‘Mama je mama’. Svi naši napori usmjereni su k prevenciji rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima, a sve kako bismo nastavili stvarati društvo koje djecu smatra svojim najdragocjenijim bogatstvom i postavlja kao prioritet njihovu dobrobit, razvoj i školovanje”, izjavila je u priopćenju Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja “Korak po korak”.

Projekt “Mama je mama” poseban naglasak stavlja na pružanje psihološke, pravne i druge potrebne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama i roditeljima te senzibiliziranje javnosti, osobito nadležnih državnih institucija, za njihove probleme i potrebe. U sklopu projekta provode se i aktivnosti educiranja stručnjaka iz područja obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite o problemima maloljetnih trudnica i roditelja te oblicima pomoći i skrbi, kao i educiranja roditelja o važnosti i načinima komunikacije s djecom o seksualnosti, ljubavi i vezama. Svoje aktivnosti udruga provodi na području cijele Hrvatske, u suradnji ili partnerstvu s brojnim drugim udrugama, organizacijama, ustanovama i jedinicama lokalne samouprave.

Konferenciju “Održivi razvoj i ravnopravnost spolova: uloga obiteljske politike i primjeri dobre prakse” otvorili su rektor Sveučilišta u Amsterdamu Dymph van den Boom, voditeljica za društvena pitanja pri UN-ovom programu Focal Point on the Family Renata Kaczmarska, te predsjednica Konfederacije obiteljskih organizacija Europske unije Annemie Drieskens.

Na konferenciji su govorili i nizozemska ministrica obrazovanja, kulture i znanosti Jet Bussemaker, voditeljica istraživanja u Institutu Atria za ravnopravnost spolova i položaj žena kroz povijest Antia Wiersma, voditeljica odjela Strategije socijalnog ulaganja Glavne uprave Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Manuela Geleng te brojni drugi govornici iz Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Finske, Španjolske, Poljske, Nizozemske, Estonije i Češke, stoji u priopćenju.