Nekategorizirano, Stajališta

Korak po korak: Potrebno je dati podršku svim obiteljima

Izvor: HINA
Izvor: HINA

Udruga roditelja “Korak po korak” u ponedjeljak je, u povodu Međunarodnog dana obitelji, upozorila da se u posljednje vrijeme postupno mijenja obiteljska struktura i da je, osim onih obitelji tradicionalnih obilježja, sve veći broj obiteljskih zajednica izmijenjene uloge i strukture te je poručila da je iznimno važno osigurati adekvatnu podršku svim obiteljima.

“U posljednje vrijeme postupno se mijenja obiteljska struktura. Osim onih obitelji tradicionalnih obilježja, u kakvima su odrastali naši roditelji, sve je veći broj obiteljskih zajednica izmijenjene uloge i strukture. Tako i sliku obitelji koju čine majka, otac i biološka djeca u određenoj mjeri zamjenjuju slike obitelji bez djece, izvanbračne zajednice, jednoroditeljske obitelji te samohrane obitelji”, stoji u priopćenju udruge “Korak po korak”.

Izvršna direktorica Udruge Silvija Stanić upozorava da su stavovi društva prema takvim obiteljima često negativni, a osobito, kaže, zabrinjava činjenica da su potrebe takvih obitelji nedovoljno priznate i prepoznate. “Iznimno je važno osigurati adekvatnu podršku svim obiteljima, neovisno o njihovoj strukturi, sa svim njihovim različitostima i specifičnim obilježjima. Demokratizacija obitelji koja se temelji na uvažavanju različitosti, ravnopravnosti i partnerstvu važnija je, čini se, no ikad”, poručuje Stanić.

Naglašava i da je sve prisutnija potreba za sustavnim ulaganjem u obitelj te ocjenjuje da je uloga obitelji nedovoljno prepoznata kao važna o čemu, ističe, svjedoči i činjenica da još uvijek nije usvojena nacionalna obiteljska politika koja bi osigurala smjer za zaštitu i osnaživanje obitelji.

“U posljednje smo vrijeme svjedoci društvene klime koja zastupajući tradicionalne vrijednosti propušta priliku osigurati adekvatnu podršku svim obiteljima, poštujući njihovu ravnopravnost, različitost i pravo na izbor te osigurati jednakost svih obitelji. Budući da se obitelj prilagođava društvu i društvenim promjenama, tako se i društvo i cjelokupna zajednica moraju prilagođavati promjenama koje i same obitelji doživljavaju”, poručila je Stanić.