Nekategorizirano, Rad udruga

Maloljetničke trudnoće su veliki osobni i obiteljski problem

Bolje informirati i educirati mlade majke

Održana je završna konferencija projekta “Zajedno za mame” usmjerenog na pomoć maloljetnim i mladim majkama i njihovim obiteljima na području Koprivničko-križevačke županije.

Projekt “Zajedno za mame” provodila Udruga roditelja “Korak po korak” po uzoru na uspješan model svog dugogodišnjeg projekta “Mama je mama”, u suradnji s Udrugom “Hera” Križevci, zagrebačkim Udruženjem “Djeca prva” i Centrom za socijalnu skrb Križevci s ciljem osnaživanja lokalnih udruga i institucija za pružanje psihosocijalne i druge potrebne pomoći maloljetnim trudnicama, majkama i njihovim obiteljima.

PARTNER ZAJEDNICI Putem projekta zaposlenicima Udruge “Hera” povećana je razina znanja i vještina u primjeni modela i standarda kvalitete u pružanju socijalnih usluga i vođenju udruge, a potpisanim Protokolom o suradnji udruga je postala priznati partner u pružanju socijalnih usluga u zajednici.

Time će se mladim majkama pružiti mogućnost boljeg informiranja, educiranja i jačanja osobnih kompetencija i socijalnih vještina te će tako moći aktivnije sudjelovati u zajednici.

  • Unatoč tomu što zbog nevelikog broja nisu značajan društveni problem, maloljetničke trudnoće u Hrvatskoj su velik osobni i obiteljski problem i stoga im je potrebno posvetiti svu stručnu pažnju – kazao je Bojan Krsnik, voditelj projekta “Zajedno za mame” iz Udruge roditelja “Korak po korak”.

Na završnoj je konferenciji predstavljena je i publikacija s ostvarenim rezultatima i preporukama za daljnje aktivnosti usmjerene na pomoć i podršku maloljetnim i mladim majkama te je istaknut značaj projekta za lokalnu zajednicu i mogućnost njegove primjene u drugim sredinama.

Projekt “Zajedno za mame” provodio se u okviru instrumenta “Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za pružanje socijalnih usluga (HR.5.2.04)” Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala” 2007.-2013.

SUFINANCIRALA EUROPSKA UNIJA Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike s iznosom od 528.150,58 kuna.

Gradimir Đukarić