Nekategorizirano

Karlovac: Projekt “Tolerancija na full, jer nasilje nije cool” za edukaciju učenika o nasilju

21370828_1294043017390109_5465916327542728687_nDevetomjesečnim projektom “Tolerancija na full, jer nasilje nije cool”, Ženska grupa Karlovac (ŽGK) “Korak” u suradnji s Karlovačkom županijom i udrugom “LAG Vallis Colapis” učenike će educirati o vrstama, uzrocima i posljedicama nasilnog ponašanja, uključujući i elektroničko, kako u patrnerskim vezama, tako i među vršnjačkim skupinama.

Projektom, koji će se do 14. kolovoza iduće godine provoditi u svih 12 srednjih škola na području Karlovačke županije, ciljano će biti obuhvaćeni učenici u dobi od 15 do 17 godina, rekla je u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednica ŽGK “Korak” Mirjana Duduković,

Izrazila je vjeru u uspjeh projekta “Tolerancija na full, jer nasilje nije cool” na temelju iskustva sa Šumarskom i drvodjeljskom školom, u kojoj je prije nekoliko godina bio evidentiran eklatantan primjer vršnjačkog nasilja i ponižavanja, nakon čega je uspješno s učenicima proveden program prevencije nasilja.

Najveći je problem, ističe psihologinja “Koraka” Davorka Bišćan, što učenici uopće nisu svjesni nasilja i vrlo ga teško raspoznaju. Zviždanje za učenicama ili hvatanje za stražnjicu za većinu učenika je normalno ponašanje, a riječ je o uznemiravanju i nasilju.

Djevojke su, pokazuju statistike, nasilne na verbalnoj razini i čak predvode u toj dobi u nasilnom ponašanju, osim na fizičkom planu. Stoga je edukacija neophodna sa sve, jer nasilje već u toj dobi ide od ekonomskog do seksualnog, kazala je Bišćan.

Govoreći o borbi protiv nasilja nad ženama kao Korakovom core-businessu, Duduković je kao nasilje nad cijelim društvom okvalificirala ponašanje Vlade, koja uz razne izlike uporno odbija ratificirati Istanbulsku konvenciju.

Novac je veliki problem, jer su nevladine udruge sa savjetovalištima i skloništima žrtava obiteljskog nasilja najjeftiniji servis državi, koja za borbu protiv nasilja daje koliko hoće.

Potpiše li se Istanbulska konvencija znat će se točno koliku će država morati preuzeti obvezu financiranja tih savjetovališta i skloništa, te za edukativne programe, kaže Duduković, koja nije htjela komentirati svjetonazorske i ideološke aspekte odbijanja ratifikacije te konvencije. (Hina)