EHO, Nekategorizirano

Učenicama Niki Barić i Nikolini Jelenić uručene nagrade Luka Ritz

Na fotografiji dobitnice Nika Barić i Nikolina Jelenić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Na fotografiji dobitnice Nika Barić i Nikolina Jelenić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Nagrada “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” dodijeljena je u srijedu učenici Osnovne škole “Kustošija” Niki Barić i učenici Tehničke škole “Ruđera Boškovića” Nikolini Jelenić na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. studenog, prenosi Hina.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić koji im je, zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, uručio nagradu, naglasio je da nasilje nije hrabrost već kukavičluk za kojim posežu oni kojima nedostaje hrabrosti da riječima izraze svoje osjećaje, strahove i probleme.

“Njima je naša pomoć jako potrebna. Treba tražiti uzrok kod nasilnika, razloge zašto su odabrali nasilje, a ne ljubav. Svako je nasilje posljedica negativnosti koje se u pojedincu skupljaju, zbog toga nasilje nije problem pojedinca, već čitavog društva. Problem je naš jer smo sve manje usmjereni jedni na druge, a sve više na sebe”, poručio je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da se svatko treba suočiti sam sa sobom i razmisliti isplati li se napraviti zlo ili učiniti makar jedno dobro djelo više nego proteklog dana.

Dobitnica nagrade Nika Barić poručila je mladima da budu društveno aktivni te da pokušaju pomoći djeci koja ne mogu sve sama napraviti.

“Nasilje nije način da se riješi neki problem”, kazala je Nikolina Jelenić te poručila mladima koji na taj način “rješavaju probleme” da prije toga razmisle koliko je to štetno za njih i za okolinu. Ovom nagradom, dodala je, moramo širiti dalje takvu svijest.

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Osnovnoškolka Nika Barić uzorna je učenica, “hrabra je, čvrsta i ustrajna, nepokolebljiva u pomaganju onima kojima je to potrebno”. Sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama (UNICEF, Caritas…), nesebično daruje svoju prekrasnu dugu kosu Udruzi ‘Kosa ljubavi’ za djecu oboljelu od malignih bolesti. Unatoč tomu što naporno trenira, uspješno se natječe, putuje i osvaja medalje, stigne se brinuti i o djeci s Downovim sindromom, navodi se, među ostalim, u obrazloženju nagrade učenici Niki Barić.

Srednjoškolka Nikolina Jelenić također je uzorna učenica “skromna, savjesna i vrijedna” te da ostvaruje izvrstan uspjeh kao polaznica obrazovnog programa tehničara za očnu optiku. U slobodno vrijeme pomaže slabijim učenicima u savladavanju nastavnog gradiva, promovira proslave i zabave bez cigareta, alkohola i droga. Angažirala se u akciji za beskućnike u kojoj su im izrađivali naočale nakon što su im studenti optometrije odredili dioptriju, te na Svjetskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji za osobe s invaliditetom, u sakupljanju čepova u korist Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, u akciji Zagrli za rijetke bolesti, u prikupljanju novca i kupnji školskog pribora za zajednicu Roma u Dardi.

Nagrada “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” dodjeljuje se od 2009. u spomen na tragično preminuloga maturanta Luku Ritza koji je podlegao brutalnim ozljedama napadača.

Nagrada se dodjeljuje učenicama i učenicima osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, a sastoji se od priznanja i novčane naknade.