Hrvatska, Nekategorizirano

Predstavljen program zaštite sigurnosti djece na internetu

Predstavljena je i prva brošura iz programa pod naslovom "Kako zaštititi dijete u svijetu Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona" (na fotografiji).
Predstavljena je i prva brošura iz programa pod naslovom “Kako zaštititi dijete u svijetu Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona” (na fotografiji).

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u srijedu je predstavljen program zaštite sigurnosti djece na internetu, kojem pristup ima čak 99 posto djece i mladih u Hrvatskoj u dobi između 11 i 18 godina.

Tom prigodom predstavljena je prva brošura “Kako zaštititi dijete u svijetu Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“ s praktičnim i korisnim savjetima o opasnostima i sigurnosti na internetu, o zaštiti privatnosti i osobnih podataka, te načinu ponašanja i uporabi društvenih mreža.

Brošura, namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta i njihovim roditeljima, u idućih mjesec dana bit će distribuirana u 5. razrede osnovnih škola u svim dijelovima Hrvatske, rečeno je na predstavljanju programa.

Dio je to preventivnih aktivnosti koje se poduzimaju radi zaštite djece i mladih koji sve više postaju žrtvama nasilja na internetu, istaknuo je državni tajnik Hrvoje Šlezak.

Projekt su uz Ministarstvo obrazovanja prezentirali i predstavnici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Hrvatske pošte, koja će distribuirati brošure u škole.

Ivana Modrić Zelić iz Službe prevencije MUP-a iznijela je rezultate istraživanja po kojima oko 93 posto djece i mladih u Hrvatskoj između 11 i 18 godina posjeduje Facebook profil, a 34 posto ih prihvaća zahtjeve za prijateljstvom od nepoznatih osoba.

Istraživanje o iskustvima i ponašanjima djece na internetu provela je Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba na uzorku o 1489 ispitanika. Oko 8 posto ispitanih izjavilo je da je samo otišlo na susret s nepoznatom osobom koju su upoznali na Facebooku, a 78 posto ih kaže da u njihovoj obitelji ne postoje pravila o korištenju Facebooka.

Modrić Zelić upozorila je da se u zadnje tri godine kontinuirano bilježi porast kažnjivih radnji i procesuiranje tzv. internet-predatora na području Hrvatske. Riječ je o osobama koje radi zadovoljenja spolnog nagona koriste suvremene tehnologije i lažno se predstavljaju, mame i vrbuju djecu navodeći ih na snimanje slikovnih i video sadržaja pornografskog karaktera.

Program zaštite sigurnosti djece na internetu provoditi će se tako da će svake godine svi učenici 5. razreda u Hrvatskoj dobiti posebnu brošuru prilagođenu trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija, o sigurnosti na internetu, pravilima ponašanja i prevenciji cyberbullyinga.

Brošura obrađuje teme poput zaštite osobnih podataka na internetu, informacije i savjete o korištenju društvenih mreža, roditeljskoj zaštiti te korisne savjete za roditelje.