Nekategorizirano, Svijet

UN: Svijet kasni 50 godina u ispunjenju obrazovnog cilja

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Svijet će kasniti više od 50 godina u ispunjenju zacrtanog roka da osigura da sva djeca imaju srednju školu, objavio je UN u utorak, dodajući da 40 posto djece pohađa škole na jeziku koji nije njihov materinski.

Svjetski čelnici dogovorili su se prošle godine da bi do 2030. svi dječaci i djevojčice trebali imati mogućnost pohađanja osnovne i srednje škole, ali kronični nedostatak financijskih sredstava zaustavio je proces, stoji u izvješću UN-a.

“Ovo izvješće treba biti zvono za uzbunu u svijetu i voditi povijesnom povećanju angažmana da se postigne taj cilj”, rekao je u predgovoru izvješća ekonomist Jeffrey Sachs.

Krajnji rok za univerzalno obrazovanje dogovoren je kao dio Ciljeva održiva razvoja (SDGs) – ambicioznog plana da se okonča siromaštvo, glad, unaprijedi jednakost i zaštiti okoliš.

“Jaz u obrazovnom postignuću između bogatih i siromašnih unutar pojedine zemlje te između zemalja jednostavno je strašan”, rekao je Sachs, posebni savjetnik u SDGs-u.

Prema sadašnjim trendovima univerzalno osnovnoškolsko obrazovanje bit će postignuto 2042., univerzalno niže srednjoškolsko 2059. a više srednjoškolsko 2084., prema UN-ovoj agenciji za pitanja obrazovanja.

Da bi se postigao cilj kvalitetnoga univerzalnog obrazovanja do 2030., pomoć za obrazovanje treba se povećati šest puta, ističe UN-ovo tijelo.

UNESCO kaže da je obrazovanje ključ za svaki aspekt održiva razvoja uključujući povećani napredak, bolju agrikulturu i zdravlje, manje nasilja i veću rodnu jednakost.

Pohađanje viših razreda srednje škole do 2030. u zemljama s niskim prihodima moglo bi do 2050. spasiti 60 milijuna ljudi od siromaštva.

Omogućavanje pohađanja nižih razreda srednje škole za majke u subsaharskoj Africi do 2030. također bi moglo spriječiti smrt 3,5 milijuna djece između 2050-60.

U izvješću se kaže da su oružani sukobi jedna od najvećih zapreka napretku u obrazovanju jer zbog njih 36 milijuna djece ne može pohađati školu.

Također je naglašeno da siromaštvo i nezaposlenost koji su posljedica nedostatka obrazovanja mogu potpiriti sukob.

Prema UN-ovu izvješću trenutno je na svijetu oko 263 milijuna djece koja ne pohađaju školu i gotovo 30 posto djece iz najsiromašnijih kućanstava u zemljama s niskim prihodima nikad nije ni bilo u školi.