Hrvatska, Nekategorizirano

Pravobraniteljica za djecu: Školu učiniti bliskom svakom djetetu

Izvor i foto: Hina
Izvor i foto: Hina

Uoči početka nove školske godine, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u petak je svim učenicima osnovnih i srednjih škola poželjela da im povratak u školske klupe bude ugodan i ispunjen pozitivnim očekivanjima, a roditelje, učitelje i nastavnike te lokalne i državne vlasti pozvala da svi zajedno školu učine ‘bližom’ svakom djetetu.

“Prvašićima, kojima će ponedjeljak biti prvi školski dan u životu, želim da im to bude dan veselja, ponosa i lijepih doživljaja. A da bi to doista bilo tako, moramo se pobrinuti mi odrasli. Zato pozivam roditelje prvašića i članove njihovih obitelji, učitelje i druge školske djelatnike da što više pažnje i podrške usmjere upravo najmlađim učenicima, da budu strpljivi s njima, da im pomognu prebroditi početne poteškoće i ohrabre ih da zatraže pomoć u takvim situacijama. Pozivam i vozače na pojačan oprez i brigu o svim školarcima na cesti”, poručila je pravobraniteljica Milas Klarić.

Podsjetila je da, tijekom školske godine, djeca najviše vremena provode u školi, mjestu gdje stječu znanja i gdje se odvija njihov život u svoj svojoj raznolikosti. “Pozivam zato učitelje da im pomognu naučiti i kako učiti, i kako se zdravo razvijati i čuvati okoliš, ali i kako biti zajedno s drugima, kako na miran način rješavati probleme i sukobe i poštovati ljudska prava svih – i malih i velikih”, rekla je.

“Nije isto biti đak u velikome gradu ili u malome selu, kilometrima daleko od škole, nije to isto u obitelji s jednim djetetom ili s mnogo djece, a pogotovo u obiteljima koje jedva pokrivaju sve životne troškove. Ali, pravo na školovanje mora biti jednako za sve. Zato pozivam i državne i lokalne vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da bi se djeci olakšao pristup obrazovanju: od osiguranja prijevoza, olakšica za nabavku udžbenika i školsku prehranu, do organiziranja produženog boravka, slobodnih aktivnosti, pomoći u učenju, savjetovališta za roditelje i drugih oblika podrške. Sve to bit će lakše ostvariti uz pomoć stručnih institucija i organizacija civilnoga društva”, naglasila je pravobraniteljica.