Hrvatska, Nekategorizirano

Kreće kampanja udruge “Korak po korak” protiv svih oblika nasilja nad djecom

Na slici učenici u Osnovnoj školi Kajzerica. foto HINA / mm
Na slici učenici u Osnovnoj školi Kajzerica. foto HINA / mm

Samo ovaj tjedan u Hrvatskoj dvije trećine djece će biti tjelesno kažnjavano, a svako drugo zlostavljano – udarano otvorenim dlanom, šakom ili nekim predmetom, a podaci govore i da je općenito jedno od desetoro djece u Hrvatskoj izloženo nekom obliku seksualnog zlostavljanja, navodi udruga “Korak po korak” koja će do 21. studenog kampanjom “Iskorijenimo nasilje! Provedimo riječi u djela!” nastojati doprinijeti podizanju svijesti i interesa za eliminaciju nasilja nad i među djecom, prenosi Hina.

Povod su za tu kampanju datumi koji se odnose na prava djece – Međunarodni dan tolerancije 16. studenog, Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom 18. studenog, Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom 19. studenog i Međunarodni dan prava djece 20. studenog.

Ideja za slogan kampanje potaknuta je Globalnim ciljevima UN-a za održivi razvoj koji predstavljaju nastavak Milenijskih ciljeva te sadrže i mjeru da se do 2030. iskorijene svi oblici nasilja nad djecom, ističu u priopćenju iz udruge “Korak po korak”.

Marina Trbus iz Udruge navela je da u razredu od trideset učenika gotovo svaki od njih ima iskustvo tjelesne sile kao odgojnog postupka, dok je gotovo svaki drugi žrtva teških oblika fizičkog nasilja kao što su udaranje otvorenim dlanom, šakom ili nekim predmetom.

Kampanjom će, kaže, nastojati ukazati na različite oblika nasilja nad djecom poput ekonomskog nasilja koje se odnosi na ilegalan rad ili prosjačenje, trgovine djecom, raznih štetnih praksi kao što su prisilni brakovi ili genitalne mutilacije, međuvršnjačkog nasilja ili nasilja putem interneta koje također može biti razorno za dijete. Osvrnula se i na djecu izbjeglica koja u velikom broju pristižu u Europu, istaknuvši da ona često nemaju osiguran minimum prava na sigurnost, “što je ne samo njihovo pravo, već i temeljna potreba”.

Počinitelj seksualnog nasilja nad djecom u 70 do 85 posto slučajeva osoba koju žrtva poznaje

Vezano za seksualno nasilje nad djecom, iz Udruge roditelja ističu da ga, suprotno mitovima i uvriježenom mišljenju o nepoznatim osobama i strancima, čine djeci poznate osobe, te navode da je prema procjenama u 70 do 85 posto slučajeva počinitelj osoba koju žrtva poznaje. Neke procjene na razini Europske unije govore da je jedno od petero djece žrtva seksualnog nasilja.

Seksualno nasilje nad djecom, podsjećaju, može se dogoditi on-line, putem mobitela ili telefona, na ulici, u školi ili kod kuće.

Podaci za Hrvatsku iz 2011. pokazuju da je 10,8 posto, odnosno gotovo 100.000 djece, izloženo nekom obliku seksualnog zlostavljanja. Ipak, broj prijava značajno je manji pa je tako, primjerice, prema službenom izvješću MUP-a tijekom 2015. nešto manje od 1000 slučajeva prijavljeno za kaznena djela protiv spolne slobode i spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, od čega su 272 predmeta proslijeđena državnom odvjetništvu.

Sukladno njihovom izvještaju za tu godinu, sudovi su potvrdili 76 optužujućih presuda, od čega je u 26 određena zatvorska kazna, u 25 uvjetna kazna, a 12 je slučajeva upućeno na ponovnu proceduru.

Trbus poručuje da se takve tamne brojke i ružne priče djece koja su osuđena trpjeti nasilje neće riješiti dok se ne počne sustavno raditi na promjeni stavova da je “batina iz raja izašla” ili “i mene su tukli pa što mi fali”.

“Istraživanja nedvosmisleno ukazuju da nasilje rađa nasilje, odnosno da postoji poveznica između vršnjačkog nasilja i iskustva nasilja u obitelji. Krajnje je vrijeme da djeci kroz zdravstveni i građanski odgoj usadimo vrijednosti tolerancije, nediskriminacije i miroljubivog rješavanja sukoba, ali i da odrasli budu više spremni učiti kako nenasilno odgajati tu istu djecu”, naglasila je.

Iz Udruge roditelja “Korak po korak” navode da su rezultati istraživanja koje su proveli na uzorku od oko 6.000 sudionika diljem Hrvatske pokazali da je čak 77 posto mladih procijenilo da se njihovim vršnjacima dogodilo da ih je netko u obitelji udario, kao i da dio roditelja i djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova, usprkos zakonskoj zabrani i dalje tjelesno kažnjavanje tolerira kao odgojnu mjeru.

U istraživanju je 17 posto mladih navelo da će i sami, kad budu roditelji, koristiti tjelesno kažnjavanje, a pokazalo se da samo 56 mladih i 68 posto djelatnika škola roditelja zna da u Hrvatskoj postoji zakonska obveza prijave kršenja prava djece. Ispostavilo se i da 62 posto roditelja i 44 posto mladih nikad nije bilo ni na kakvoj edukaciji vezanoj za teme nasilja.