Nekategorizirano, Svijet

Njemačka postrožila zakon o silovanju: ‘Ne’ znači ‘ne’

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Bundestag je u četvrtak jednoglasno prihvatio promjene zakona o silovanju, čime je proširena pravna definicija silovanja te su povećana prava žrtava jer će od sada biti kažnjiv spolni odnos s osobom koja usmeno ili kroz geste jasno daje do znanja da ne pristaje na taj čin.

„Svatko tko ubuduće jasno dade do znanja da ne pristaje na spolni odnos, bit će zaštićen zakonom“, rekla je tijekom rasprave koja je prethodila glasovanju glasnogovornica zastupničkog kluba Unije CDU/CSU za pravna pitanja Elisabeth Winkelmeier-Becker.

Do sada je zakon kažnjavao prisilne spolne odnose uz primjenu sile ili otvorenih prijetnji, a odsad vrijedi načelo „Ne znači ne“. Nova regulativa uzet će u obzir i fizičke i verbalne znakove žrtve, što u teoriji znači da će “ne” značiti izostanak pristanka, tj. silovanje.

„Dosadašnji zakon je kriv za to da je dosad samo u osam posto prijava zbog silovanja počinitelj i osuđen“, rekla je potpredsjednica zastupničkog kluba stranke Ljevica Cornelia Moehring.

Reforma uvodi širu definiciju silovanja koja uključuje seksualnu aktivnost primjetno protivnu volji žrtve, dok je dosadašnji zakon određivao da se žrtva mora fizički suprotstaviti kako bi se to smatralo seksualnim napadom.

Posljedica nedostataka takvog zakona, u kojem dosad nije bilo dovoljno reći “ne”, bilo je oslobađanje velikog broja silovatelja. Prema studiji napravljenoj u 2014., takvih slučajeva najmanje je 107, izvijestila je njemačka udruga za podršku silovanim ženama (BFF).

Pooštren je i dio zakona koji se odnosi na seksualna napastovanja počinjena u skupinama i to kao reakcija na izgrede u novogodišnjoj noći kada je na željezničkom kolodvoru u Koelnu nekoliko stotina žena seksualno napastovano i opljačkano, što su počinili nasilnici pretežno sjevernoafričkog porijekla.

Dosad se „nemoralno dodirivanje“ nije kažnjavalo, a odsad bi se za posebno teške slučajeve mogla izreći i zatvorska kazna do pet godina. Od sada će isto tako zakonski moći goniti i sve članove skupine čiji članovi počine kazneno djelo seksualnog napastovanja.

Zakon o strancima je već promijenjen u ožujku i to onaj dio koji omogućava protjerivanje stranaca u slučaju počinjenja kaznenog djela seksualnog napastovanja.

U Njemačkoj se danas prijavi jedno od deset silovanja, objavljeno je na internetskoj stranici televizije n-tv. Od tog broja osuđeno je samo 10 posto silovatelja.

Njemačka dugo godina zaostaje sa svojim zakonima o silovanju, smatraju aktivisti, ističući kako je silovanje u braku postalo kažnjivo tek 1997. godine.

Val seksualnih napada koji se dogodio na proslavi Nove godine u Koelnu šokirao je Nijemce. Tada je kažnjen minimalan broj napadača čime su se još jednom pokazali nedostaci njemačkog zakona koji je napad priznavao samo u slučaju fizičkog otpora. Ti napadi potaknuli su pokretanje kampanje za reformu pod imenom “NeinHeisstNein”, odnosno “Ne znači ne”.