EHO, Nekategorizirano

Što je to “racial profiling”?

Deutschland Köln - Domplatte zur Silvesternacht (DW/D. Regev)
Deutschland Köln – Domplatte zur Silvesternacht (DW/D. Regev)

Na Silvestrovo je policija u Kölnu spriječila oko 1.000 muškaraca da dođu do katedrale? Je li ona postupala na temelju etničkih osobina?

Autor: Jeanette Cwienk

Engleski izraz “racial profiling” označava spornu praksu da policija i druge sigurnosne službe na temelju nepromjenjivih vanjskih osobina neke osobe izvode zaključke o mogućoj kriminalnoj pozadini ili sumnjiče osobu za konkretno djelo. Obično se radi o osobinama koje ukazuju na vjerojatnu pripadnost nekoj etničkoj skupini (engl. racial).

Osobe s takvom osobinom se onda češće kontrolira ili nadzire.

U Sjedinjenim Državama je racial profiling zabranjen. Osobito nakon što se dogodilo više slučajeva da policajci ispale nekad i smrtonosne hice na tamnopute osobe u SAD-u se vrlo emocionalno raspravlja, nije li to uobičajena praksa.

Upravo to su neki predbacili njemačkim policajcima u Kölnu nakon što je policija objavila da je u novogodišnjoj noći kontrolirala više od 1.000 muškaraca sjevernoafričkoga izgleda. Referent Amnesty Internationala za borbu protiv rasizma Alexander Bosch objašnjava u razgovoru za DW: “Kontrole osoba koje se temelje uglavnom na njihovom podrijetlu ili nacionalnosti predstavljaju diskriminaciju i kršenje ljudskih prava, a krše i Međunarodnu konvenciju protiv rasizma (ICERD).”

Amnesty International Deutschland Alexander Bosch (Amnesty International/Christian Ditsch)
Amnesty International Deutschland Alexander Bosch (Amnesty International/Christian Ditsch)

Bosch smatra da bi postupak kelnske policije mogao ojačati stereotipe i društvene predrasude. Građani bi mogli smatrati da policija potencijalnim kriminalcima smatra sve muškarce koji su stvarno iz sjeverne Afrike ili tako izgledaju, kaže Bosch.

“Agresivne skupine”

Policija stvari gleda potpuno drukčije. Ove godine je sprječavanje opasnosti upravo zato funkcioniralo što je spriječeno da skupine slične onima od prošle godine uopće dođu do glavnoga kolodvora u Kölnu, kaže zamjenik šefa Sindikata policije (GdP) Jörg Radek u razgovoru za DW. Tako je spriječena eskalacija situacije kao prošle godine, kaže Radek.

Načelno se slične situacije uvijek mora točno analizirati i tražiti mogućnosti poboljšanja, kaže Radek, dodajući da ne vidi puno mogućnosti kako stvari bolje odraditi nego što je to učinila policija u Kölnu

I šef kelnske policije Jürgen Mathies smatra da je njegova policija postupala ispravno. Dodaje da je savezna policija iz vlakova javljala da prema Kölnu putuju “vrlo agresivne” skupine koje sliče onima koje su prošle godine činile kažnjiva djela tijekom dočeka Nove godine. Policija je zato promatrala ponašanje takvih skupina i pojedinaca i na temelju toga provodila kontrole. A među kontroliranim osobama bilo je i Nijemaca.

U čemu je sličnost?

Amnesty International pita na temelju čega je zaključeno da su te skupine bile slične onima koje su prošle godine činile kažnjiva djela. Ako je njihov “sjevernoafrički” izgled bio presudna osobina, onda je to bio klasični primjer racial profilinga, a time i nedopušten, kaže predstavnik Amnesty Internationala Bosch.

Jürgen Mathies
Jürgen Mathies

Da bi se isključio racial profiling policija bi se morala ravnati prema nekim drugim kriterijima osim činjenice da se radi o “muškarcima” i “osobama vjerojatnog sjevernoafričkog izgleda”, kaže Günther Epple s Njemačke visoke policijske škole. To bi, po njegovim riječima, mogle biti izjave tih osoba, njihovo ponašanje i stvaranje skupina. Epple polazi od toga da je kelnska policija postupala prema takvim kriterijima.

Da je kelnska policija imala tešku zadaću priznaje i Alexander Bosch od Amnesty Internationala. Ali, misli da je masovna nazočnost policije bila dovoljna da se spriječi kaznena djela tijekom dočeka Nove godine. “Sigurno bi policajci u slučaju incidenata reagirali pravovremeno i konzekventno”, kaže on. A da bi se ubuduće izbjeglo moguće predbacivanje racial profilinga Bosch smatra da bi se moglo razmisliti o pojačanim općim kontrolama na Silvestrovo na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, kao što je okolica kelnske katedrale.

 

Preuzeto sa portala: DW