Nekategorizirano, Svijet

Aktivisti za ljudska prava nagradili šerijatsku indonezijsku pokrajinu

Izvor i foto HINA
Izvor i foto HINA

Indonezijska pokrajina Aceh, na zlu glasu po striktnim islamskim zakonima, u četvrtak je nagrađena rijetkim priznanjem aktivista za ljudska prava nakon što je uvela najdulji porodiljni dopust za mlade majke u zemlji.

Odluka o tome da se državnim službenicama omogući porodiljni dopust dvostruko dulji od dosadašnjeg koji je iznosio tri mjeseca, neobičan je potez za pokrajinu koja je redovito na meti kritika zbog kršenja prava žena.

Odluka pokrajinske uprave prouzročila je nesuglasice s vladom u Džakarti, koja tvrdi da je ona u suprotnosti s nacionalnim zakonom kojim su za porodiljni predviđena tri mjeseca.

Indonezijski član Human Rights Watcha, Andreas Harsono pozdravio je potez uprave Aceha: “Postaju sve napredniji”, kazao je, dodavši da je pred upravom te pokrajine “još puno posla na prosudbi diskriminatornih lokalnih zakona”.

Zapadna indonezijska pokrajina s puno religioznih stanovnika jedini je dio zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom u kojoj je dopuštena primjena šerijatskih zakona, zbog čega ih često kritiziraju grupe za ljudska prava.

Brojne su kazne predviđene za osobe koje se zateknu u kockanju, konzumiranju alkohola, druženju s pripadnicima suprotnog spola, ukoliko to nisu njihovi bračni partneri ili u slučaju spolnih odnosa s osobom istog spola.

Izvode se javna bičevanja, često dobro posjećena, a žrtve šerijatske policije nerijetko su žene koje ne pokrivaju glavu maramom.

Uprava Aceha novi je zakon odlučila uvesti prošli mjesec, kako bi se ženama pružila šansa da svoje doje novorođenče šest mjeseci, boreći se na taj način protiv zaostajanja u njihiovu razvoju zbog pothranjenosti, rekao je glasnogovornik lokalne uprave Frans Dellian.

Zakon je pozdravilo 92.000 državnih službenica pokrajine Aceh.